Raportul dintre actiunea in revendicare imobiliara si actiunea in baza Legii 10/2001

Ce este actiunea in revendicare?
Actiunea in revendicare reprezinta intr-un sens restrans, actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar. Actiunea in revendicare este cea mai importanta unealta juridica, prin care se apara dreptul de proprietate si se bazeaza ca principiu pe normele prevazute de dreptul comun.

Ce este actiunea in baza Legii 10/2001?
Actiunea in baza Legii 10/2001, reprezinta acea actiune pusa la dispozitia celor care au detinut imobile preluate in mod abuziv stat, de organizatiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum si cele preluate de stat in baza Legii nr. 139/1940 asupra rechizitiilor si nerestituite, de a redobandi aceste bunuri. Evident, aceasta actiune se bazeaza pe dispozitiile legii speciale, respectiv Legea 10/2001.

Care este raportul dintre cele doua actiuni?
In primul rand, trebuie avut in vedere principiul de drept “specialia generalibus derogant”, adica legea speciala (Legea 10/2001) deroga de la dreptul comun (actiunea in revendicare bazata pe dreptul comun). Astfel, la o prima vedere, s-ar concluziona ideea conform careia actiunea in baza Legii 10/2001 ar fi o actiune speciala, cu un caracter prioritar celei bazate pe dreptul comun. Prin urmare, s-a apreciat ca cei care au avut posibilitatea de a introduce o actiune in baza Legii 10/2001 si nu au introdus-o, nu mai pot introduce o actiune in revendicare bazata pe dreptul comun. In cel de-al doilea rand, daca termenul prevazut de Legea 10/2001 nu se respecta, atunci orice alta actiune era respinsa.

Totusi, aceasta idee intalnita in practica a fost pusa sub indoiala, intrucat intre cele doua actiuni exista diferente nu numai de ordin teoretic (cum ar fi temeiul de drept al fiecaruia) ci si de ordin practic (actiunea in revendicare reprezinta o actiune de competenta civila, in timp ce actiunea in baza Legii 10/2001 este de competenta instantelor de contencios administrativ).

Cum este reglementat raportul dintre cele doua actiuni in prezent?

In prezent raportul dintre cele doua actiuni a fost transat prin Decizia 33/2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Astfel, prin aceasta Decizie s-a statuat ca “Cu privire la actiunile intemeiate pe dispozitiile dreptului comun, avand ca obiect revendicarea imobilelor preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, formulate dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2011 si solutionate neunitar de instantele judecatoresti, stabilesc:

Concursul dintre legea speciala si legea generala se rezolva in favoarea legii speciale, conform principiului specialia generalibus derogant, chiar daca acesta nu este prevazut expres in legea speciala.
In cazul in care sunt sesizate neconcordante intre legea speciala, respectiv Legea nr. 10/2001, si Conventia europeana a drepturilor omului, aceasta din urma are prioritate. Aceasta prioritate poate fi data in cadrul unei actiuni in revendicare, intemeiata pe dreptul comun, in masura in care astfel nu s-ar aduce atingere unui alt drept de proprietate ori securitatii raporturilor juridice.”

Prin urmare, desi Legea 10/2001 are un caracter prioritar fata de dreptul comun, totusi prin Decizia amintita anterior s-a stabilit si o exceptie cu privire la aceasta proritate, si anume cand “exista neconcordante intre legea speciala si Conventia Europeana a Drepturilor Omului” si daca nu se aduce atingere unui alt drept de proprietate ori de securitate a raporturilor juridice.