DWQA Questionsvizitarea minorului
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara. Sunt in divort cu sotul meu si avem impreuna un baietel de 1 an si 8 luni. In instanta de fond , minorul mi s-a incredintat mie, iar tatalui i s-a stabilit prog de vizitare si anume in prima si a treia sapt din luna sambata si duminica de la ora 9-12. Intrebarile mele sunt: 1.ce as putea sa fac in cazul in care tatal nu isi viziteaza deloc minorul avand in vedere varsta frageda a copilului si necesitatea de a pastra legatura cu parintele(este posibil ca baiatul sa nu isi mai recunoasca tatal, dupa o perioada deja au trecut 6 luni de cand l-a vazut ultima oara), 2.in cazul in care se iveste o prob si nu am cu cine sa las copilul , as putea sa il las tatalui ( in afara prog de vizita, fara sa suport vreo consecinta), 3 ce drepturi mai are minorul asupra tatalui in afara pensiei alimentare( tatal poate fi obligat sa contribuie si la alte cheltuieli cum ar fi gradinita, scoala, rechizite, spitalizare, vacante, etc), 4. pot sa-l oblig pe tatal minorului sa respecte hot judecatoreasca cu privire la vizitarea minorului si de a tine leg cu acesta sau sa-i retrag acest drept?Va multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. In situatia in care tatal nu doreste sa viziteze copilul, Dvs. va exercitati drepturilor in continuare. Programul de vizitare este un drept al tatalui, si nu o obligatie legale (ci doar morala).

2. Da, il puteti lasa daca este o stare de urgenta. Problema s-ar pune daca aceasta „lasare” este de lunga durata si/sau frecventa (important este sa nu se ajunga la o abandonare sau la o lipsa de ingrijire parinteasca).

3. Toate cheltuielile de intretinere ale copilului trebuiesc acoperite din pensia alimentara. Tatal este obligat la intretinerea minorului, iar aceasta intretinere se reflecta in mod direct in cheltuielile minorului, mai ales cu imbracamintea, mancarea si scoala. Cuantumul pensiei alimentare trebuie sa se raporteze atat la veniturile tatalui cat si la nevoie (cheltuielile) copilului.

4. Nu-l puteti obliga la exercitarea dreptului sau insa puteti sa solicitati instantei reducerea sau modificarea programului de vizita.