DWQA QuestionsVarianta de insolventa
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna dimineata.
As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie si v-as ruga sa-mi confirmati daca este viabila. Sunt in insolventa si propun prin planul de reorganizare urmatoarele categorii de creditori : la banci (creditori cu creante garantate) datorez 4 mil ron, la salariati datorez 100.000 ron, la buget datorez 2 mil ron, la creditori chirografari datorez 4 mil ron iar la alti creditori 20 mil ron. In plan stabilesc : bancilor le platesc 2 mil ron si prelungesc contractele de credit, salariatilor le platesc tot, la buget nu platesc si la chirografari nu platesc. O sa aprobe planul bancile, salariatii si creditorii chirografari (pt ca introduc in aceasta categorie multi creditori cu sume mici de incasat pt care continuarea colaborarii e mai importanta decat sumele restante si se voteaza cu un vot de creditor indiferent de valoarea creantei). O sa voteze impotriva statul si alti creditori chirografari. Planul se aproba pt ca sunt 3 categorii pentru si 2 impotriva, iar pentru a votat si o categorie defavorizata. Datorita faptului ca toate bunurile mobile si imbile sunt garantate la banci, in ipoteza unui faliment numai bancile incaseaza bani (probabil doar partial) restul nu primesc nimic (deci nu se poate reclama ca prin plan primesc mai putin decat in caz de faliment) . Deci platesc 2.100.000 ron si scap de datorii de 26.000.000 ron.
Este corect ce am expus mai sus ?

4 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Partial aveti dreptate, insa reorganizarea judiciară este procedura ce se aplică debitorului, persoană juridică, în vederea achitării datoriilor acestuia, conform programului de plată a creanţelor. Procedura de reorganizare presupune întocmirea, aprobarea, implementarea şi respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate să prevadă, împreună sau separat:
a) restructurarea operaţională şi/sau financiară a debitorului;
b) restructurarea corporativă prin modificarea structurii de capital social;
c) restrângerea activităţii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.

Prin urmare, pentru a fi ales un plan de reorganizare, nu este necesara doar precizarea modalitatii de plata a unor datorii. Mai mult, daca planul de reorganizare nu va fi votat sau nu va avea succesul urmarit, atunci puteti intra in procedura falimentului urmand ca si ceilalti debitori sa urmareasca bunurile societatii (daca o sa mai existe). Indicat ar fi sa reusiti implementarea unui plan care sa duca si la acoperirea cheltuielilor de personal si a celorlalte creante, nu doar a bancilor ca urmare a existentei garantiilor.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc pt raspunsul dumneavoastra. E adevarat ca ar trebui sa incerc ca in 3 ani sa returnez intreaga suma dar intrebarea mea era daca legea imi permite sa nu fac asta si sa nu patesc nimic ? Daca e asa atunci aceasta lege este foarte proasta. Am dat acest exemplu pt ca exista deja 2 firme mari (Leonardo si Flanco) care incearca sa iasa din insolventa similar cu situatia expusa de mine, adica platesc 10-15% din suma si restul se sterge cu buretele. Si este vorba de zeci de milioane de euro.
In concluzie este posibil ca o firma sa iasa din insolventa (cu respecatare legii) si sa plateasca doar 15% din suma ? Daca este posibil atunci trebuie facut ceva pt schimbarea acestei legi.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Raspunsul este afirmativ, la nivel de practica existand multe situatii in care nu se achita nicio suma. Totusi, exista si posibilitatea tragerii la raspundere a administratorului societatii care cu intentie a creat o stare de insolventa a firmei conform art. 138 din legea insolventei.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna dimineata

Va multumesc pt raspuns. Cam asa am vazut si eu situatia. Din pacate se pot face si astfel de „afaceri”. Referitor la tragerea la raspundere a administratorilor sunt si mai sceptic pt ca este extrem de greu sa dovedesti intentia probabil in cel mai rau caz se ajunge la dovedirea unei proaste administrari si nu administrare frauduloasa.
Oricum va multumesc inca o data pt raspuns.