DWQA Questionsvanzarea unui teren cu sulta neplatita
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Salut!
Doresc sa cumpar un teren de la o persoana X care are ca titlu de proprietate o hotarare judecatoreasca definitiva din 2001, de iesire din indiviziune, in care se prevede �n dispozitiv c?: �instanta, …atribuie in totalitate terenul in suprafata de 300 mp persoanei X si obliga persoana X la plata catre o persoana Y a sumei de 1.000.000 lei (vechi), reprezentand contravaloarea a 9/41 din terenul aflat in dezbatere.
De asemenea obliga si persoana Y la plata catre persoana X a sumei de 2.000.000 lei (vechi), reprezentand cheltuieli de judecata datorate de Y.�
Am intrebat persoana X daca s-a facut plata acelei sume de 1.000.000 lei vechi, (banuiesc ca este o sulta desi nu se prevede in mod expres), mi s-a raspuns ca pana in prezent nu, si ca nici nu se poate face deoarece persoana Y nu mai poate fi de gasit. Tot persoana X mi-a spus ca si ea la randu-i nu a primit suma de 2.000.000 lei vechi de la Y.
Prezentand speta la un notar mi s-a spus ca nu se poate face vanzarea, desi mi se pare absurd atat timp cat au trecut 10 de la pronuntarea hotararii iar persoana Y nu s-a interesat de partea sa ori de recuperarea sumei de bani.
Intrebari:
1. Se poate incheia vanzarea-cumpararea si efectua transferul de proprietate in totalitate, fara sa fiu incurcat de acea sulta sau de persoana Y?
2. Ce variante ar fi de a incheia tranzactia fara a fi implicata si persoana Y?
3. Daca Y exist?, (sau mostenitorii acestuia), pot s? m? atace in instant? si s?-?i revendice de la mine dreptul s?u, ?i nu de la persoana X?
4. �n ceea ce prive?te persoana Y, se poate invoca �n acest caz prescriptia ?i ce c?i sunt de urmat? Sau uzucapiunea?
Mul?umesc frumos!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

1. N-ar trebui sa existe nicio problema cu tranzactia, motiv pentru care va recomand sa luati legatura si cu alt notar.

2. Y daca nu are niciun drept de proprietate asupra terenului, atunci nu trebuie implicat.

3. Nu.

4. Se poate invoca prescriptia, precum si eventual compensatia.

Daca si alt notar va spune acelasi lucru, atunci solicitati mai multe informatii deoarece inseamna ca exista o alta problema cu vanzarea.