DWQA Questionsvanzare teren mostenit ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Mama se confrunta cu urmatoarea situatie. Dupa decesul tatalui dansa impreuna cu fratii sai au mostenit un teren, teren pentru care doar unul dintre frati are titlu de proprietate desi acesta se imparte la frati. Fratele care detine titlul de proprietate a vandut terenul fara acordul mamei si al surorii sale, dandu-le acestora dupa tranzactie o suma mult mai mica decat valoarea reala a terenului. Va rog sa imi spuneti cum poate proceda mama in acest sens? Poate recupera partea de teren care i se cuvenea in urma mostenirii si sa restituie banii primiti?Practic, terenul s-a vandut fara sa-si dea acordul si fara sa fie chemata la procesul propriu-zis de vanzare. Sau poate sa-i solicite fratelui sa-i acorde diferenta de bani de pe teren prin instanta?(pentru ca se stie din surse sigure ca valoarea terenului a fost mult mai mare decat ce i-a dat fratele si ca acesta a incasat in urma vanzarii o suma mult mai mare). A procedat fratele bine din punct de vedere legal?

4 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand este importanta perioada de timp care a trecut de la data instrainarii terenului si pana in prezent, intrucat poate fi incidenta prescriptia dreptului la actiune. Mai mult. ar trebui analizate toate actele existente atat ale parintilor cat si certificatele de mostenitor si titlul de proprietate al fratelui. Totodata, important este si daca s-a dezbatut sau nu succesiunea de pe urma parintilor. In situatia in care terenul nu a fost dezbatut si toti fratii erau coproprietari, atunci situatia vanzarii-cumpararii depinde de un eventual proces de iesire din indiviziune. Astfel, daca prin procesul de iesire din indivizune, terenul revine fratelui vanzator, atunci contractul de vanzare-cumparare este valabil incheiat si fratele instrainator va fi obligat la plata unei sulte catre ceilalti frati. In cazul in care bunul nu va cadea in patrimoniul fratelui instrainator, atunci contractul de vanzare-cumparare este nul. In aceasta ultima situatie, fratele instrainator isi va pierde practic calitatea de vanzator, iar bunul va fi atribuit de catre instanta in functie de cererile partilor.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Terenul a fost instrainat in saptamana 20-27.04.2010. In urma decesul tatalui, cand s-au atribuit titlurile de proprietate fratele s-a trecut doar pe el pe titlul de proprietate, fara sa ii consulte si pe ceilalti frati.
Trebuie sa mai mentionez ca mama si sora dansei sunt frati doar de tata cu persoana care a instrainat terenul.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Raspunsul prezentat anterior se aplica in situatia in care tatal avea in proprietate terenul sau cel putin o cota din teren (situatia in care in dezbtare s-ar pune cotele mostenitorilor raportate la cota tatalui) si daca mama si sora ei au acceptat succesiunea de pe urma tatalui. Intrucat daca nu au acceptat succesiunea, atunci acestea nu au niciun drept (avand in vedere ca dvs. ati mentionat ca doar fratele s-a prezentat la atribuirea titlurilor de proprietate – situatia care seamana cu o dezbatere a succesiunii la notariat si fiul respectiv fiind singur acceptant). Situatia este mai complexa motiv pentru care un sfat competent in integralitate poate fi acordat dupa cercetarea inscrisurilor.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Intr-adevar situatia este mult mai complexa decat cea relatata de mine iar un raspuns sigur poate fi dat dupa cercetarea actelor. Va multumesc pentru raspunsurile date.