DWQA Questionsvanzare marfuri de societate fara cod CAEN
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,

Daca o societate comerciala ce nu are ca obiect de activitate comertul, doreste sa vanda un stoc de materiale de constructii pe care-l achizitionase in scopul realizarii unei constructii, trebuie sa puna un adaos comercial marfii sau o poate vinde la pretul de achizitie . Va rog sa-mi precizati si legea, art., etc.

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din pacate raspunsul este nu, intrucat pentru a putea face o astfel de operatiune, trebuie sa existe codul CAEN aferent in actul constitutiv. ART. 34 din Decretul nr. 31/1954 prevede ca „Persoana juridica nu poate avea decit acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut.” Aceasta capacitate a societatii este data de scopul pentru care societatea a fost constituita, capacitate care este determinata de obiectul de activitate al societatii. Deci, societatea poate incheia numai actele de comert care servesc la realizarea obiectului societatii.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Adaug la raspunsul anterior ca in situatia in care aceasta activitate de vanzare nu este uzuala/normala, adica nu reprezinta o activitate de comert constanta a societatii, atunci ati putea vinde respectivele materiale de constructii. Acest fapt se datoreaza situatiei ca ati vinde practic doar anumite active ale societatii, situatie permisa de catre Legea 31/1990.