DWQA QuestionsVanzare ilegala apartament de catre tutore ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Asavea nevoie de un sfat;socrul meu este bolnav mintal pus sub interdictie cu sentinta definitiva.Desi trebuia numit un tutore,autoritatea tutelara a numit curator pe cumnata mea din februarie 2009.Acum a depus raportul de activitate si din lecturarea lui am constatat ca cheltuielile sunt mai mari decat veniturile cu 10200 lei.Ea a vandut o garsoniera mostenita de socrul meu ,a cheltuit banii si sustine ca i-a folosit cu intretinerea lui.A trecut cheltuielile cu vanzarea la cheltuieli exceptionale,dar suma provenita din vanzare nu a mentionat-o nicaieri.Am sesizat acest aspect autoritatii tutelare ,am depus o cerere sa verifice cum s-a vandut imobilul,pretul si verificarea cheltuielilor,daca sunt eligibile dar au spus ca nu e de competenta lor.Am cerut nuirea unui tutore ,dar am primit acelasi raspuns,nu e de competenta lor.Cui sa ma adresez ca sa evit ca socrul meu sa ramana fara nici un bun imobil,caci cumnata mea vrea sa vanda acum o alta garsoniera care ii apartine socrului meu.Daca nu ma misc repede ,autoritatea tutelara o va lasa sa cheltuie si acesti bani.CAND VA RAMANE FARA NIMIC VA RENUNTA LA CURATELA LUI.Va rog ajutati-ma cu un sfat….ce pot face? Cui sa ma adresez caci autoritatea tutelara in loc sa il protejeze ,ajuta la deposedarea lui de imobilele pe care le are.Mentionez ca are pensie mare,de ajuns ptr intretinerea lui

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform Codului familiei:

Art. 145
Hotararea de punere sub interdictie ramasa definitiva va fi comunicata de instanta judecatoreasca autoritatii tutelare, care va desemna un tutore.
De asemenea, hotararea de punere sub interdictie ramasa definitiva va fi comunicata medicului sef al comunei, al orasului, al municipiului sau al sectorului Bucuresti, pentru ca aceasta sa instituie asupra celui interzis, potrivit instructiunilor Ministerului Sanatatii si Familiei, o supraveghere medicala permanenta.

Art. 146
in caz de nevoie si pana la rezolvarea cererii de punere sub interdictie, autoritatea tutelara va putea numi un curator pentru ingrijirea persoanei si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta, precum si pentru administrarea bunurilor.

Art. 147
Regulile privitoare la tutela minorului care nu a implinit virsta de patrusprezece ani se aplica si in cazul tutelei celui pus sub interdictie, in masura in care legea nu dispune altfel.

Art. 148
Tutorele celui pus sub interdictie este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.

Art. 149
Tutorele este dator sa ingrijeasca de persoana celui pus sub interdictie, spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunatati conditiile de viata; in acest scop, se vor intrebuinta veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie.
Autoritatea tutelara, de acord cu serviciul sanitar competent si tinand seama de imprejurari, va hotara daca cel pus sub interdictie va fi ingrijit la locuinta lui ori intr-o institutie sanitara.

Art. 150
Minorul care, la epoca punerii sub interdictie, se afla sub ocrotirea parintilor, va ramane sub aceasta ocrotire pana la data cand devine major, fara a i se numi un tutore. Dispozitiile art. 149 sunt aplicabile si situatiei prevazute in prezentul alineat.
Daca la data cand minorul devine major el se afla inca sub interdictie, autoritatea tutelara va numi un tutore.
In cazul in care la epoca punerii sub interdictie minorul se afla sub tutela, autoritatea tutelara va hotara daca fostul tutore al minorului pastreaza sarcina tutelei sau va numi un nou tutore.

Art. 151
Daca au incetat cauzele care au provocat interdictia, instanta judecatoreasca va pronunta, ascultind concluziile procurorului, ridicarea ei.
Cererea se va putea face de cel pus sub interdictie, de tutore, precum si de toti cei prevazuti in art. 115.
Hotararea care pronunta ridicarea interdictiei isi produce efectele de la data cand a ramas definitiva. Ea se va comunica, de catre instanta judecatoreasca care a pronuntat-o, instantei locului unde s-a transcris hotararea de punere sub interdictie, spre a fi de asemenea transcrisa in registrul prevazut de art. 144 si totodata spre a se face in acelasi registru mentiune despre ridicarea interdictiei, pe marginea hotararii care a pronuntat interdictia.
Incetarea dreptului de reprezentare al tutorelui nu va putea fi opusa unui al treilea decat de la data cand, potrivit dispozitiilor alineatului precedent, a fost facuta mentiune despre ridicarea interdictiei, afara numai daca cel de-al treilea a cunoscut ridicarea interdictiei pe alta cale.

Cu alte cuvinte, se incalca normele in vigoare conform celor declarate de catre dvs.
Autoritatea tutelara este competenta, insa in situatia in care aceasta va raspunde in mod negativ puteti ataca decizia autoritatii in instanta. Apartamentul respectiv nu se putea vinde fara incuviintarea autoritatii tutelara conform

Art. 129 coroborat cu art. 147
Tutorele nu poate, in numele minorului, sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia.
Tutorele nu poate, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, sa faca valabil instrainarea ori gajarea bunurilor minorului, renuntarea la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie orice alte acte care depasesc dreptul de a administra.
Actele facute cu calcarea dispozitiilor de mai sus sunt anulabile.
Cu toate acestea, tutorele poate instraina, fara prealabila incuviintare a autoritatii tutelare, bunurile supuse pieirii ori stricaciunii, precum si bunurile devenite nefolositoare pentru minor, daca valoarea acestora din urma nu depaseste suma de doua sute cincizeci lei.