DWQA QuestionsVanzare e-book online
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. As dori sa stiu daca trebuie sa ma inregistrez, unde si in postura pentru a-mi vinde cartile e-book pe care le scriu pe stie propriu, fara intermedierea cuiva. Intrucat nu pot fi PFA intrucat nu am vreun contract si intrucat o asemenea activitate nu necesita o specializare anume, oricine putand scrie carti, sunt in impas deoarece nu stiu cum sa procedez pentru a fi ‘legal’. Multumesc.

7 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Pentru a vinde si a emite factura sau chitanta trebuie sa fiti comerciant. Acest fapt inseamna ca Dvs. trebuie sa fiti fie PFA, fie asociat intr-o societate comerciala. O alta varianta ar fi sa colaborati cu o editura, sau un site de specialitate, iar in baza contractului respectiv sa fiti remunerat in functie de vanzarile Dvs. (comisioanele pot fi negociate iar aceste tipuri de vanzare va pot aduce recunostinta mai repede).

Din pacate nu puteti vinde fara a emite factura sau chitanta, decat in situatia in care vindeti la negru iar cei carora le vindeti nu solicita chitanta sau factura.

O alta varianta ar fi sa solicitati/primiti donatii din partea utilizatorilor la citirea e-book-urilor. Fiind donatii, nu trebuie sa emiteti nimic pentru primirea lor.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc mult pentru raspuns.
Problema mea a cam depasit in asteptari persoane abilitate de pe alte forumuri, tocmai pentru faptul ca in Romania nu exista o asemenea afacere. Am primit raspunsuri care mai de care mai diferite, tocmai datorita specificului situatiei. Am insa niste comentarii suplimentare:

a) Vanzarea de carti in format electronic NU este reglementata de Legislatia romana spre deosebire de SUA unde exista articole Legislative dedicate in clar vanzarii de materiale (carti) in format digital (e-books) si conform carora Statul impoziteaza DOAR cu cateva procente veniturile obtinute. Vedeti link-ul: http://www.revenue.wi.gov/pubs/pb240.pdf. Nu scrie nicaieri de asigurari sociale sau alte impozite care sa aduca bani la Stat excesiv.

b) Vanzarea e-book, desi face parte din Comertul electronic, nu trebuie puss laolalta cu alte modalitati de comert precum magazin on-line/virtual care de obicei este facuta de o firma. In Vest, oricine poate sa-si publice cartea sau memoriile in aceasta forma si sa le vanda daca doreste.

c) In domeniul vanzarilor on-line, mai ales e-books, NU se taie factura (fizica) deoarece plata se face de la distanta prin SMS sau prin virament bancar (card). Cartile in format e-book sunt destinate oricui de pe aceasta planeta care poseda un calculator. In consecinta, NU am de ce sa fiu PFA si sa-mi tin contabilitatea – cel mult voi atasa un extras de cont care sa ateste cat mi s-au virat in cont din incasari. Chestia cu PFA este o gaselnita a legislatiei romane care nu se regaseste in afara. Banca sau firma ce asigura plata prin SMS trimite un mail cumparatorului prin care il instiinteaza ca a achizionat cartea respectiva. Aceasta asa zisa factura are aceeasi valoare ca si cea fizica in operatiunile clasice dar pe care nu o eliberez eu ci firma care asigura serviciul. In consecinta, chiar si din aceasta perspectiva eu nu ma pot inscrie ca PFA deoarece altcineva imi presteaza un serviciu platit. Cei de la ANAF nu m-au putut inscrie ca PFA din cauza lipsei unui contract fizic.

Intr-adevar, dupa cum bine ati sugerat, ramane varianta donatiilor (neimpozitate de altfel) pe care ma gandesc sa o implementez daca nu reusesc sa gasesc o permisivitate din partea Legislatiei romane in aceasta directie. Este o gaura legislativa care da in cap si Statului si mie. Ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze insa este faptul ca pe piata romaneasca au aparut deja e-book readere, dar nici un roman(pers. fizica sau editura) nu comercializeaza asa ceva. Cred ca Legislatia Romana este invechita (ultimele modificari la Comertul electronic au fost in 2006), in conditiile in care piata de e-book cunoaste vanzari de milioane de carti anual si are venituri de sute de milioane de dolari (anual).
Daca totusi ar mai exista solutii posibile pentru aceasta problema ori sunt lucruri pe care nu le-am inteles corect, va rog sa mi le aduceti la cunostinta. Toate bune!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Intr-adevar legislatia noastra este invechita si cu mult depasita de standardele actuale ale operatiilor pe internet. Internetul in Romania este in dezvoltare, mai ales in ce priveste comercializarea de bunuri sau servicii. Acest fapt se datoreaza si neincrederii romanilor in serviciilor on-line.

Toate activitatile comerciale in Romania sunt reglementate de Legea comertului on-line in principiu, si de legile raportate direct la aceasta din urma.

Varianta cu SMS ati putea-o implementa intrucat sunt furnizorii de microplati care nu necesita existenta unei persoane fizice sau juridice. Totusi, cel mai bine ar fi sa discutati in mod direct cu acestia pentru a stabili cu claritate modalitatea de vindere a e-book-urilor.

Piata e-book-urilor nu este dezvoltata in Romania intrucat romanii nu au aceleasi tendinte de citire a cartilor on-line ca si in Vest. Cu timpul, probabil ca si acest serviciu precum si celelalte dezvoltate in Vest o sa fie de actualitate si in Romania.

Va urez succes!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Da, exista pe piata romaneasca furnizori de servicii de microplata, cea mai sigura modalitate de plata la ora actuala. Le-am contactat pe toate si raspunsul a fost ca ele colaboreaza doar cu PFA sau Juridic. Si in plus ANAF mi-a interzis sa vand ceva pe site daca nu sunt PFA ori imi fac firma. Un site de e-payment prin SMS din afara poate lucra cu cine atat timp cat iese banul dar Fiscalul din Romania impiedica acest lucru.
In alta ordine de idei, pentru ca tot ati amintit initial, trebuie sa ma inscriu ca PFA daca am un contract cu o editura care imi vinde e-book-urile? Ma gandesc la o editura din SUA care se ocupa numai cu acest business. Cei de la ANAF au sustinut ca in oricare varianta de colaborare trebuie sa ma inscriu pentru ca altfel pe ce temei vand eu carti. Ori este o nestiinta la mijloc ori o strangulare din fasha a intentiei de a da drumul la o afacere din partea oricarui roman. Probabil ca de asta depinde in ultima faza daca voi ramane la varianta donatii.
Va multumesc pentru amabilitate si o zi buna in continuare!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Nu trebuie sa va inscrieti neaparat ca PFA daca practic nu le vindeti cartile. Contractul de colaborare poate sa fie in sensul in care dvs. scrieti pentru editura respectiva, iar in urma cartilor dvs. beneficiati de onorarii care se impoziteaza. Contractul nu ar trebui sa se refere la vinderea de carti de catre Dvs. catre ei, ci doar compunerea cartilor pentru ei.

Daca incheiati contractul in sensul in care sa le vindeti cartile, atunci ne intoarcem la aceeasi problema cu PFA-ul sau S.R.L-ul. In ce priveste microplatile, puteti sa verificati mai mult intrucat sunt societati nu asa mari ca volum de tranzactii care nu necesita un PFA sau S.R.L. Cred ca puteti incerca si cu societati din afara Romaniei. Oricum, trebuie sa aveti in vedere ca aceste societati nu accepta donatii prin SMS, intrucat nu le accepta operatorii de telefonie.

Daca nu puteti intemeia un PFA, puteti sa incercati infiintarea unui SRL care ar putea emite facturi pentru citirea e-book-ului.