DWQA QuestionsValabilitate contract de munca fara adeverinta medicala ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Este valabil un contract individual de munca daca nu mi-a fost ceruta o adeverinta de la medicul de familie conform careia sunt apta din punct de vedere medical?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform Codului muncii, „Art. 27. (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) În situatia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil.”
Mai mult, conform Art. 28. „Certificatul medical este obligatoriu si în următoarele situatii:
a) la reînceperea activitătii după o întrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de muncă având expunere la factori nocivi profesionali, si de un an, în celelalte situatii;
b) în cazul detasării sau trecerii în alt loc de muncă ori în altă activitate, dacă se schimbă conditiile de muncă;
c) la începerea misiunii, în cazul salariatilor încadrati cu contract de muncă temporară;
d) în cazul ucenicilor, practicantilor, elevilor si studentilor, în situatia în care urmează să fie instruiti pe meserii si profesii, precum si în situatia schimbării meseriei pe parcursul instruirii;
e) periodic, în cazul celor care lucrează în conditii de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătătii si Familiei;
f) periodic, în cazul celor care desfăsoară activităti cu risc de transmitere a unor boli si care lucrează în sectorul alimentar, zootehnic, la instalatiile de aprovizionare cu apă potabilă, în colectivităti de copii, în unităti sanitare, potrivit reglementărilor Ministerului Sănătătii si Familiei.”

Deci, raspunsul difera in functie de situatia dvs. Poate fi considerat nul, insa daca prezentati adeverinta se prezuma a fi valabil.