DWQA QuestionsUn act de mana are putere peste o hotarare judecatoreasca?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

In urma deciziei definitive de divort, fostei sotii i s-a atribuit \”uzul folosintei\” asupra apartmanentului comun dobandit in timpul casatorie, fara nici o alta specificatie referitoare la acest subiect. In aceeasi zi, intr-o intalnire particulara, a avut loc o tentativa ESUATA intre cei doi fosti soti de a ceda toate drepturile asupra apartamentului sotiei. S-a intocmit un act de mana, semnat de ambii soti. Deoarece alte parti ale intelegerii dintre soti nu s-au concretizat, nu s-a procedat mai departe la notarizarea sau oficializarea actului. La momentul respectiv, actul de mana a fost considerat abandonat de catre soti.

Ulterior, sotia vinde apartamentul. Fostul sotul intenteaza proces pentru a-si primi partea. Fosta sotie prezinta actul de mana, in care apar suplimentar si doua semnaturi de asa-zisi \”martori\” (fara nume sau date identificatoare). Fostul sot nu stie de cele 2 semnaturi ale asa-zisilor \”martori\”. Judecatorul da dreptate fostei sotii, in baza actului de mana, in pofida sentintei oficiale de divort.

Subliniez inca o data ca actul de mana nu a fost in nici un moment o anexa la sentinta originala de divort.

Cum este posibil asa ceva? De asemenea, care este baza legala care se poate invoca intr-un eventual recurs?

Multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand va recomand sa va angajati un avocat intrucat situatia dvs. este delicata.

In cel de-al doilea rand, este evident ca forta juridica a unei hotarari judecatoresti este superioara unui act sub semnatura privata. Totusi, in acelasi timp este important si cand anume a fost incheiat actul respectiv si de asemenea ce anume a decis instanta cu privire la apartament in afara de dreptul de folosinta.

Sunt incidente mai multe cauze, motiv pentru care exista mai multe posibilitati. Spre exemplu, este important in ce an s-au intamplat cele mentionate de catre dvs. sau daca sotia isi are inscris intregul drept dupa incheierea actului. De aceea, un sfat competent s-ar putea acorda doar in momentul studierii inscrisurilor. Important este cui i-a fost atribuita proprietatea bunului de catre instanta. In cazul in care instanta i-a incredintat bunul sotiei obligand-o la plata unei sulte catre dvs., atunci aceasta din urma avea tot dreptul de a vinde. In situatia in care bunul a devenit bun comun, atunci aceasta nu putea vinde fara acordul dvs., iar daca a vandut fara acordul dvs. contractul de vanzare-cumparare „tine” de un partaj. In cazul in care bunul este atribuit sotiei, atunci aceasta putea vinde, contractul de vanzare-cumparare fiind legal, insa instanta o va obliga pe sotie la plata unei sulte. In cazul in care bunul va fi atribuit Dvs., atunci contractul este nul.

Desigur, exista varianta ca respectivul inscris sub semnatura privata sa fie valabil sau nul, in functie de situatia de fapt exacta. In ce priveste recursul, trebuie sa aveti in vedere ca:

„Art. 304
Modificarea sau casarea unor hotarari se poate cere in urmatoarele situatii, numai pentru motive de nelegalitate:
1. cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;
2. cand hotararea s-a dat de alti judecatori decat cei care au luat parte la dezbaterea in fond a pricinii;
3. cand hotararea s-a dat cu incalcarea competentei altei instante;
4. cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti;
5. cand, prin hotararea data, instanta a incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de Art. 105 alin. 2;
6. daca instanta a acordat mai mult decat s-a cerut, ori ceea ce nu s-a cerut;
7. cand hotararea nu cuprinde motivele pe care se sprijina sau cand cuprinde motive contradictorii ori straine de natura pricinii;
8. cand instanta, interpretand gresit actul juridic dedus judecatii, a schimbat natura ori intelesul lamurit si vadit neindoielnic al acestuia;
9. cand hotararea pronuntata este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii;
10. Abrogat prin Legea nr. 219/2005;
11. Abrogat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000.

Art. 304 ind. 1
Recursul declarat impotriva unei hotarari care, potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de casare prevazute in Art. 304, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele.”