DWQA Questionstrebuie platit comision ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Am o problema ce tine de plata comisionului spre o agentie imobiliara.
Daca o persoana vizioneaza un apartament cu o astfel de agentie imobiliara iar dupa ceva timp acel apartament e cumparat de fiul acesteia care la randul sau l-a gasit in ziar la rubrica „vand ap. persoana fizica”, aceasta e obligata sa plateasca comision ?
Problema e ca nu stiu cum poate cineva sa oblige o terta persoana sa nu cumpere acel imobil.
In caz de actionare in instanta, de firma de imobiliare, e vreun castig de cauza ?
Adica se poate dovedi ca fiul acesteia nu a stiut de acel apartament si l-a luat din ziar ?
Poate da firma de imobiliare in judecata si pe fiul acesteia ?
Clauza asta cu rudele pana la gradul IV nu e cam abuziva?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In situatia in care puteti face dovada cu ziarul de existenta anuntului, atunci sansele de reusita ale companiei sunt foarte reduse. Firma poate actiona in instanta si pe dvs. si pe fiu, insa fiul poate invoca o exceptie de procedura care sa-l elimine din proces. Clauza cu rudele este intr-adevar abuziva, insa asa cum v-am precizat si anterior, atat timp cat exista anuntul intr-un ziar, lucrurile ar trebui sa fie mai simple.

Totusi, in situatia in care fiul a cumparat ca urmare a ajutorului companiei, atunci indicat este sa se plateasca comisionul intrucat respectivii oameni au facut anumite chetuieli si au prestat servicii in folosul dvs. Asa cum nici fiului nu i-ar convene sa mucneasca gratis pentru altcineva, asa nici cei de la companie nu trebuie sa fi lucrat pe nimic.