DWQA QuestionsTrebuia facuta reevaluare la o cladire care nu era data in folosinta?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am o cladire veche achizitionata in septembrie 2007.In mai 2008 am obtinut autorizatie pentru amenajare si extindere cladire.In mai 2010 a expirat autorizatia de constructie dar nu s-a facut receptia cladirii decat in 2011.De la primarie ni s-a calculat un impozit marit de la 1,3% la 10% deoarece nu am facut reevaluarea la cladire pentru partea inregistrata in contabilitate la achizitia cladirii,si un impozit de 1,3% pentru suma la care s-a facut receptia de la data expirarii autorizatiei de constructie.Trebuia facuta reevaluare la o cladire care nu era data in folosinta?Tin sa mentionez ca este vorba de persoana juridica.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Codul fiscal prevede in art. 253:

(1) In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. (2) Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

(3^1) In cazul cladirii la care au fost executate lucrari de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de catre locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligatia sa comunice locatorului valoarea lucrarilor executate pentru depunerea unei noi declaratii fiscale, in termen de 30 de zile de la data terminarii lucrarilor respective.

(5) In cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului � persoana juridica.

(6) In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 5% si 10% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri este cea prevazuta la alin. (2).”

Prin urmare, Codul nu face distinctie intre o cladire data in folosinta si o cladire nedata in folosinta, intrucat impozitul se aplica ca urmare a existentei dreptului de proprietate si nu a folosintei sale propriu-zise.

Sfatul meu este sa luati legatura totusi si cu un contabil intrucat si acesta din urma poate veni in ajutorul dvs.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!