DWQA QuestionsTitlu executoriu asigurari de sanatate
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara, Doresc sa stiu daca titlurile executorii emise de casa judeteana de asigurari de sanatate, referitoare la plata pe ultmii 5 ani a contributiei datorate la cass pot fi contestate cu sorti de izbanda in instanta? Mentionez ca sunt pensionara din 2007 si sunt PFA. Nu stiam ca trebuie sa platesc CASS-ul ca pensionar, ci doar impozitul pe venit! Nu am fost instiintata de suma datorata ci doar acum am primit somatie in care este stipulata contributia pe an si majorari si penalitati de intarziere mai mari decat debitul? Intrebare – sunt in legalitate sa procedeze astfel? – nu exista vreo portita legala sa pot sa platesc fara penalitati, dat fiind faptul ca nu am fost anuntata? Sau sa pot esalona penalitatile? Se pare ca suma achitata esalonat stinge obligatia mai veche cu penalitatile corespunzatoare, asta chiar in cazul ca achit integral debitul pentru toti cei 5 ani! As vrea sa pot consulta un avocat care mi-ar da sanse de reusita in instanta. Sa-mi transmiteti prin e-mail daca au fost cazuri cand cetatenii au castigat procese in instanta impotriva acestor titluri executorii si prevederile legale care pot fi mentionate in actiunea pentru instanta? Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In principiu aceste procese nu se castiga. Desigur ca dvs. puteti contesta in instanta procedurile de executare sau titlul executoriu in sine.

Cel mai recomandat in cazul dvs. este sa mergeti si sa discutati cu ei, sa le precizati ca sunteti intr-o situatie dificila si sa stabilit o esalonare a platii. Din pacate, masurile lor sunt legale intrucat nu era obligatia lor sa va aduca la cunostinta ca trebuie sa platiti.

Trebuie sa aveti in vedere ca nu va pot oferi un sfat concret, motiv pentru care va trebui sa prezentati actele unui avocat pentru a clarifica situatia si pentru a va indica cu exactitate ce trebuie sa contina actiunea.

In ce priveste alte procese, puteti gauta pe internet (pe situri de jurisprundeta) astfel de cazuri.