DWQA QuestionsTestamentul intre soti ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Daca sotul supravietuitor are un testament autentic de pe urma decedatului(testament intre soti) poate fi obligat sa despagubeasca un copil al defunctului din alta casatorie?
Dupa moartea celui de-al doilea sot copilul celuilalt din alta casatorie(neinfiat) are vocatie succesorala?
Va multumesc.

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Raspunsul este afirmativ, sotul supravietuitor poate fi obligat sa dea o parte din mostenire copilului sotului decedat,chiar daca este dintr-o alta casatorie, deoarece el are vocatie la mostenirea parintelui decedat. Copilul are dreptul in orice, in orice caz, la rezerva succesorala. Daca prin testament parintele decedat i-a incalcat aceasta rezerva, atunci el o poate cere. Atat copilul, cat si sotul supravietuitor sunt mostenitori rezervatari. Daca defunctul a facut un testament exclusiv in favoarea sotului supravietuitor, atunci intai se va proceda la calcularea rezervelor (cea a copilului si cea a sotului supravietuitor) si apoi cotitatea disponibila va reveni mostenitorului testamentar. Trebuie adaugat faptul ca legea (Codul civ. in art. 939) prevede limite mai mici ale cotitatii disponibile atunci cand sotul dintr-o casatorie subsecventa vine in corcurs cu copii ai defunctului din alta casatorie.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Revin cu o completare: copilul sotului decedat nu va avea vocatie succesorala la moartea parintelui vitreg daca nu a fost infiat de acesta.