DWQA QuestionsTermen solicitare drepturi ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua ,

In luna aprilie 2007 am incheiat un contract de intermediere vanzare cumparare apartament cu o firma imobiliara. In luna mai 2007 am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru unul din apartamentele stipulate in acest contract , insa fara a apela la ajutorul firmei de imobiliare , ci contactand direct constructorul , adresa acestuia fiind publica pe internet. In luna nov. 2007 am primit o notificare din partea firmei de imobiliare prin care ma invita la negocieri in vederea platii comisionului datorat pentru o prestatie pe care nu o efectuase in fapt. Am raspuns in scris la aceasta invitatie, din acel moment firma renuntand tacit la solicitarea comisionului. Mentionez ca la semnarea contractului s-a emis un singur exemplar semnat , eu nu am primit un exemplar pe motiv ca nu functioneaza copiatorul. Ulterior semnarii firma a inscris in contract mentiunea ” vizionat” si a stampilat.
In ianuarie 2010 am incheiat contractul final de vanzare cumparare apartament. Urmare solicitarilor de daune pentru nerespectarea clauzelor contractuale , constructorul a amennintat ca daca solicit in instanta aceste daune ( cca. 7.000 Euro) merge la firma imobiliara sa solicite plata comisionului + penalitati si se constituie in martor de partea acestora.
Contractul cu firma de imobiliare stipuleaza urmatoarele: ” comisionul se va achita in aceeasi zi de indata ce cumparatorul a semnat un antecontract/promisiune/contract de vanzare. ”
Va rog sa-mi raspundeti daca in conditiile prezentate mai sus , firma de imobiliare mai poate solicita pretentii pentru comision , avand in vedere ca au tracut 3 ani de la data incheierii antecontractului , sau poate considera ca data de referinta si incheierea contractului final?
Va multumesc.

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Avand in vedere ca in contractul cu firma imobiliara momentul la care trebuie platit comisionul este unul alternativ- de la incheierea antecontractului, promisiunii sau contractului propriu-zis, tind sa interpretez in sensul ca termenul de prescriptie poate curge de la incheierea contractului propriu-zis. Insa, avand in vedere ca firma nu a avut rolul de intermediar, puteti motiva ca ati fi facut o plata nedatorata din moment ce nu ati beneficiat de serviciile prevazute in respectivul contract.
In plus, constructorul comite un abuz amenintandu-va cu acest lucru si oricum, cele doua datorii- cea a constructorului fata de dvs. si a dvs. fata de firma imobiliara nu au nicio legatura intre ele. Parerea mea este sa nu va lasati intimidat de aceasta atitudine si daca sunteti in drept sa reclamati acele daune, sa va adresati instantei.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc pentru raspunsul Dvs.