DWQA QuestionsTatal este obligat la continuarea platii de intretinere pentru ambii copii, daca unul din ei se va muta la el?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt mama a doi copii care mi-au fost incredintati in urma divortului, pentru care primesc pensie de intretinere in cuantum de o treime din salariul tatalui lor. Unul are 18 ani impliniti, celalalt are 15 ani impliniti. Dupa ce a implinit 18 ani, cel mare a depus o scrisoare de dare in judecata impotriva tatalui pentru continuarea platii de intretinere, fiind inca la scoala, in clasa a XI-a. Cel mic vrea sa se inscrie la liceu in localitatea in care e tatal lui, si sa locuiasca la bunica din partea tatalui. Tatal s-a impotrivit la primirea citatiei si vrea sa-si convinga fiul sa renunte, argumentand ca el va trebui sa plateasca in continuare plata de intretinere pentru amandoi copiii, chiar daca cel mic va sta acolo. Vreu sa intreb daca, in acest caz, tatal poate face apel asfel incat sa se renunte la obligatiile la plata pensiei de intretinere pentru copii, tinand cont ca fiecare va sta la cate un parine, apel cu care as fi de acord. Mentionez ca intre data in care cel mare a implinit 18ani si momentul mutarii celui mic va fi o perioada de 4 luni.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Tatal este obliat la intretinerea copiilor sai. Totusi, instanta poate reduce cota tatalui pentru copilul care nu va locui cu acesta. Avand in vedere ca puteti ajunge la un consens, atunci fiul cel mare poate renunta la dreptul sau, urmand ca tatal sa intretina fiul cel mic iar fiul cel mare sa fie intretinut de catre dvs. Bazele legale sunt date de art. 86 si urmatoarele din Codul Familiei.