DWQA QuestionsSuccesiune/donatie catre copil minor
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua dna. Anghelescu.

Va retin atentia si va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea speta :
– Suntem 2 frati buni, tata s-a recasatorit cu Angela.
– Angela �detine� o casa si terenul aferent intravilan. Spun detine intre paranteze deoarece bunurile au apartinut tatalui dumneai si dupa decesul dansului s-a facut succesiunea si au avut drept de proprietate sotia defunctului care este si mama Angelei care se numea Nicolita, si cei doi copii ai lor : Angela si fratele ei Costel. Dupa cativa ani a decedat si mama Angelei (parca prin 1997) iar in vara acestui an (iulie 2011) a decedat si Costel, fratele Angelei. Nu s-a facut succesiunea nici dupa mama Angelei nici dupa Costel. Precizez ca Costel nu a avut sotie si nici copii.

Prima intrebare este : Trebuie facute 2 succesiuni (si dupa mama Angelei si dupa Costel) sau se face 1 singura prin care din mostenitorii Nicolita, Angela si Costel sa fie singur mostenitor Angela? Intreb asta deoarece stam foarte prost cu banii!

A 2-a intrebare : Angela ar vrea sa lase bunul (casa si terenul) fetitei mele in varsta de 1 an. Ce ma sfatuiti sa aleg : Contract de donatie cu scutire de raport sau Contract de vanzare cumparare? In cazul contractului de vanzare-cumparare eu sa donez fiicei mele banii necesari.
Intreb deoarece fratele meu nu vrea sa se implice cu nimic in a ajuta/sprijini cu cele necesare pe mama noastra vitrega (Angela) si dansa nu vrea ca el sa poata interveni in viitor in acest scop.

A 3-a intrebare : Angela nu are alti frati/copii/nepoti, doar niste verisori primari. Pot acestia sa intervina in vitor cu drept de mostenire?

Va multumesc anticipat si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Toate cele bune.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

1. Trebuiesc facute 2 succesiuni, dupa fiecare defunct in parte. Insa aceste succesiuni se pot face amandoua in acelasi timp, nefiind nevoie sa va prezentati de doua ori la notar.

2. Nu are importanta asa mare in cazul dvs., intrucat pe de o parte raportul donatiei nu poate exista in cazul copilului dvs., iar pe de alta parte contractul de vanzare-cumparare ar putea fi usor dovedit ca o donatie deghizata. Indicat ar fi sa discutati si cu un notar, insa in principiu este recomandat contractul de vanzare-cumparare.

3. Problema s-ar pune in functie de mostenitorii Angelei – verisorii care ar putea veni la mostenire daca nu sunt alti mostenitori mai apropiati, in sensul in care acestia vor ataca sau nu donatia/contractul de vanzare-cumparare daca este depasita cotitatea disponibila (adica cat ar trebui sa ia fiecare mostenitor din succesiune, ca urmare a cotei sale).

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!