DWQA Questionssuccesiune tardiva
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Dupa decesul tatalui (1984) nu am facut succesiune, mergand pe ideea ca mama trebuie sa stea linistita in casa ei. A fost un acord oarecum tacit pentru ca mama avea atunci numai 53 ani iar noi, fratii, prea tineri sa ne intereseze casa de la tara. Au trecut anii si am imbatranit si noi, copiii. Fratele s-a mutat ( in 2009) in casa parinteasca, cu acordul nostru (doua surori si mama) crezand ca va ingriji de mama si, cum ar fi fost firesc, sa ramana in casa parinteasca definitiv, urmand ca noi fetele sa mergem oricand la ei; numai ca, dupa putin timp, a inceput sa se poarte urat cu mama incercand sa o indeparteze de la casa ei, sa spuna ca mama nu are nici un drept in urma tatalui nostru si sotului ei, iar pe noi, surorile, incearca sa ne alunge de pe langa ea. Am deschis discutia despre succesiune dar a spus ca nu se va prezenta, ca lui i se cuvine totul pentru ca este baiatul. Mama are pensie dar si nevoie de careva dintre copii sa o supravegheze. Eu am facut acest lucru de la moartea tatalui meu pentru ca mi s-a parut normal – sora mea era minora iar fratele in detentie. Nu am cerut nici un favor pentru aceasta. Mama ne-a ajutat cum a putut, pe fiecare, ca orice mama normala. Acum, pentru ca s-au creat neintelegeri, mama vrea sa deschidem succesiunea si sa lase fetelor partea ei. Titlul de proprietate emis in 1992-1993, in baza Legii 18/1991, este pe numele mamei ca fiind unic mostenitor al tatalui nostru si, evident al sotului ei, pentru ca pe noi nu ne-a interesat – ni s-a parut normal sa fie asa.
Ce intra in masa succesorala in aceasta situatie? Daca nu am cum sa intru in posesia actelor sale pentru dosar si nici nu se prezinta, cum se procedeaza? Daca se imparte casa si fratele locuieste acolo cum vom delimita posesiile? Fara sa facem succesiune cum poate mama sa cedeze, partea ei, fetelor? Am inteles ca asupra terenului inscris in titlul de proprietate poate decide numai mama. Cam multe intrebari… Multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In principiu trebuie sa aveti in vedere ca daca urmati succesiunea de pe urma tatalui dvs. si fratele nu se prezinta, atunci teoretic acesta nu este considerat succesora. Insa, problema dumneavoastra necesita o analiza profesionala si detaliata din partea unui avocat, intrucat consecintele juridice sunt direct influentate de examinarea in detaliu a situatiei expuse. Va recomandam serviciul Sfat Juridic PRIVAT care presupune acordarea unei consultatii detaliate si personalizate de catre un avocat.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!