DWQA QuestionsSuccesiune nedeschisa in termen
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Bunadimineata.
Am o cunostinta a carei situatie e asa: a fost casatorita, are un copil iar sotul a decedat. Un avocat din oraselul unde locuiesc ei i-a spus ca nu are sens sa deschida succesiunea pentru ca fetita este singurul mostenitor. Probabil copilul va deschide succesiunea la majorat fiindca mama nu e interesata. Sotia avea locuinta ei dinainte de casatorie iar impreuna nu aveau facute prea multe. Bunicii in schimb sint bogati. La scurt timp dupa deces s-a aflat ca fostul sot ar fi avut o aventura din care a rezultat un copil (nascut dupa decesul tatalui). Mama acelui copil cheama bunicii la analize pentru recunoasterea copilului. Stiu ca legea da drepturi si acestui copil daca mama are cistig de cauza. Intrebarea mea este: [b]copilul nascut din casatorie este afectat cu ceva pentru ca mama sa nu a deschis succesiunea la timp?[/b] Nu de mama sa ma ingrijesc eu ci de copil care imi este ca si nepot datorita relatiilor cu bunicii si parintii sai. Multumesc pentru lamuriri.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Copilul din casatorie a carui filiatie este stabilita ar fi trebuit ca prin mama sa, reprezentantul sau legal, sa accepte succesiunea in termen de 6 luni de la data decesului tatalui, data la care in mod automat succesiunea este deschisa.

Insa, daca spuneti ca bunicii paterni sunt bogati, atunci fetita ii va mosteni venind prin reprezentarea tatalui sau predecedat, fara a fi nevoie sa fi acceptat in prealabil mostenirea tatalui. Astfel, in ce priveste mostenirea bunicilor, exista posibilitatea sa fie un conflict cu noul copil insa nu ca urmare a neacceptarii succesiunii tatalui, ci in calitate de mostenitor.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!