DWQA Questionssuccesiune actiuni detinute la S.A.
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Cum se face succesiunea actiunilor detinute la o S.A de sotul decedat daca mostenitori sunt sotia si 2 copii ? Sunt considerate bunuri comune ?
Va rog sa indicati si baza legala ( act,lege, art.,etc…) deoarece 2 notari intrebati au pareri diferite.
Multumesc anticipat.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In primul rand trebuie stabilit daca bunurile sunt, sau nu, bunuri comune. In principiu, daca actiunile au fost dobandite in timpul casatoriei sau cu bani apartinand ambilor soti, atunci actiunile sunt comune si dvs. veti avea 1/2 din actiuni ca beneficiar initial, la care se adauga 1/4 ca mostenitoare dupa sotul dvs. (adica 3/4 din actiuni). Restul de 1/4 se va imparti in mod egal intre copii.

Daca actiunile sunt bun propriu al defunctului, atunci dvs. veti beneficia de o cota de 1/4 din actiuni, restul de 3/4 impartindu-se intre copii.

In principiu va trebui sa faceti mai intai dovada detinerii acelor actiuni (de obicei prin certificat de actionar) si dovada legaturii de rudenie. Notarul va va solicita anumite acte pentru introducerea actiunilor in masa succesorala si ulterior partajarea actiunilor si a restului masei succesorale.

In cazul in care defunctul a decedat inainte de 1 octombrie 2011, raporturile sunt prevazute de Noul Cod Civil, iar daca defunctul a decedat inainte de 1 octombrie 2011, atunci se aplica vechiul Cod civil.

Noul Cod Civil il puteti gasi la adresa: http://coduri.cjo.ro/noul-cod-civil/

Vechiul Cod Civil il puteti gasi la adresa: http://coduri.cjo.ro/codul-civil/

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!