DWQA QuestionsSuccesiune ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Suntem 3 frati. Parintii nostrii au decedat fara sa lase vreun testament. Ultima decedata a fost mama. De la moartea ei au trecut 6 ani.
Intrebarea nr. 1.a): Poate sora noastra, care locuieste in localitatea unde se afla mostenirea dupa parintii nistrii sa ne dezmosteneasca pe noi cei care locuim in alta parte pe motiv ca pana acuma nu ne-am cerut expres partea noastra din tot ce a ramas dupa parintii nostrii.
b) Ce se intelege prin acel termen de 6 luni critici pt mostenire?
Mentionezi, ca acum patru ani sora noastra ne-a rugat sa nu vindem imobilul nimanui strain de familie, ceea ce am promis pe atunci.

Ea si familia ei administreaza totul si beneficiaza de tot, desi locuiesc la o alta adresa decat casa parinteasca. Unul dintre nepoti isi revendica imobilul, pe motiv ca a construit o cocina pentru porci, si a reparat acoperisul grajdului in care tot ei tin animale.
Acum sora noastra ar vrea sa trecem proprietatea imobilului pe numelefiului ei, ca imobilul respectiv sa fie pus ca si garantie pentru un imprumut din banca pe numele fiului ei, care revendica imobilul ramas de parintii nostrii.
Intrebarea a 2-a: Daca vom fi de acord sa treaca imobilul pe numele fiului ei (ca sa poate garanta pentru un imprumut din banca ), dar totodata mentionam ca avem revendicari fata de ei, mai poate sa treaca imobilul pe numelu nepotului?
Cu multumiri,
Rebeca Cojocnean

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Am sa va raspund in ordinea intrebarilor. Mai intai, este adevarat ca succesiunile se accepta sau se resping in termen de 6 luni de la data decesului persoenei despre a carei mostenire este vorba. Sora dvs. nu consider ca poate invoca decaderea dvs. si a celuilalt frate deoarece din spusele dvs. nici dansa nu a acceptat expres mostenirea, iar faptul ca administreaza casa parinteasca nu este un act de acceptare tacita fara echivoc. Sfatul meu este sa mergeti toti fratii la notar si sa va fie eliberate certificate de mostenitori. Dreptul nepotului dvs. este unul de creanta, nicidecum aceste fapte nu il fac proprietar, ci are dreptul la despagubiri. Referitor la trecerea imobilului pe numele nepotului, aceasta operatiune reprezinta practic o vanzare-cumparare,iar contractul nu poate fi perfectat pana cand nu cadeti de acord si asupra pretului.