DWQA Questionssuccesiune ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

buna ziua din cauza varstei mamei mele de 84 ani nu se poate deplasa pt a anula acest contract de arenda daca deschid succesiunea eu in calitate de fiu natural ce cota detin . Acest pamant e a tatalui meu ,dobandit prin mostenire de la mama sa (bunica mea) mama sotie supravietuitoare avea drept sa dea pamantul in arenda daca nu sa facut succesiunea si nu a dat declaratie notariala ca accepta mostenirea nici ea nici eu in acest caz ce pot face sa anulez contractul de arenda (pe contractul verilor mei e trecut perioada de 5 ani ,contractul lor expira la anul in ianuarie)va multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Situatia dvs. este destul de complicata si cel mai bine ar fi sa prezentati actele dvs. unui avocat. Mama dvs. nu trebuie sa se prezinte in instanta ca sa-si sustina cauza, ci se poate judeca in lipsa. Mama dvs. este considerata acceptanta a succesiunii in mod tacit. Prin urmare, si dvs., in cazul in care deschideti succesiunea acum, va trebui sa dovediti ca ati acceptat succesiunea. In cazul in care vor aparea probleme intre mostenitori, atunci va trebui sa mergeti in instanta.
Dvs. beneficiati de o cota de 3/4 din masa succesorala, mama dvs. avand doar o cota de 1/4 in calitate de sotie supravietuitoare. Trebuie sa aveti in vedere contractul mamei, intrucat daca acesta urmeaza sa expire, atunci pur si simplu nu trebuie sa va mai dati acordul cu privire la prelungirea arendei. Dvs. ati putea anula contractul daca vi s-ar incalca dreptul de proprietate, intrucat mama ar fi arendat pe o proprietate care nu ii apartine. Insa, asa cum v-am precizat, situatia trebuie analizata in concret si raportat la situatia de fapt si de drept.