DWQA Questionssuccesiune ?!?!
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

sotia decedata in dec. 2009 ,avea un fiu din prima casatorie, si asociata cu mine la o firma , cu 40% din profit si pierderi, iar eu cu 60%..
firma a fost infiintata de mine si ea, inainte de a ne casatori.

1. fiind sot si sotie,..se poate considera calculul masei succesorale pentru mostenitorii ei ca incepand de la procentul de 50% din firma ( fiind sotie ),..sau de la 40% din firma cum scrie in contractul de societyate (SNC). ?

2. nesolicitandu-se succesiune directa la notar,..de nici una din partile indreptatite , in termenul legal de 6 luni,.cat era atunci, as dori sa stiu ce sanse clare am sa pot obtine eu totul , adica si partea mea si a sotiei, atata timp cat eu am acceptat succesiune tacita ( lucuiesc in casa bun comun cu sotia decedata si folosesc firma , in continuare) mai ales ca am dat o declaratie notariala in interiorul celor 6 luni de la deces, prin care imi intaream intentia de a folosi bunurile comune, iar succesorul legal al sotiei , nu a facut nimic , desi nimic nu l-a impiedicat sa o faca ??!!
Am intr-adevar sanse in instanta sa mi se dea o hotarare definitiva si irevocabila ??

va multumesc frumos !

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. 40%
2. Daca sunteti singurul acceptant, atunci raspunsul este afirmativ.

Cu stima,
Echipa CJO.ro

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

as dori sa mai adaug o intrebare , relativ la cele mentionate mai sus…
deci :

1. casatoria cu sotia decedata era a 2-a casatorie a mea.
din prima casatorie , eu am un copil, care nu sta cu mine , iar cu sotia decedata,…nu am avut copii,.ea avand la radul ei un copil din prima casatorie.
Masa succesorala de dezbatut este compusa dintr-o casa in care am locuit impreuna , achizitionata in timpul casatoriei si o firma, cu un spatiu comercial mare, construit de noi. Firma a fost infiintata impreuna cu ea, inainte de casatorie,….iar dupa infiintarea ei ne-am si casatorit legal.
O intrebare ar fi,…daca in conditiile mentioante mai sus, as putea solicita in instanta ca numai casa sa-mi revina mie in totalitate, tinand cont ca singurul mostenitor legal al decedatei, fiul ei din prima casatorie,…nu a solicittat in termenul legal dezbaterea succesiunii de pe urma mamei lui, desi,…repet, nimic nu l-a impiedicat sa o faca la timpul potrivit ( nu a fost nici bolnav,…nici nedeplasabil,..nici la razboi, etc,etc).
Mai simplu,….sa solicit in instanta ca din toata masa succesorala la care sunt parte, in conditiile in care fiul ei nu a intreprins nimic ca sa-si revendice partea legala, numai casa sa-mi revina integral….intr-o prima faza,…iar ulterior,..sa introduc o actiune similara in isntanta,..pentru ca si pentru firma sa se intample acelasi lucru ??!!
SI mai simplu,..sa obtin un certificat de proprietate 100 % pentru casa in prima instanta,..si apoi mai vedem cu firma !

Va multumesc mult !

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Avand in vedere complexitatea cazului dvs., cel mai indicat este sa intrebati un avocat, motiv pentru care va rugam sa accesati urmatoarea adresa: http://www.cjo.ro/sfat_privat

Cu stima,
Echipa CJO.ro