DWQA QuestionsSubiect: Drept de proprietate teren intravilan ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am o intrebare pentru toti cei care ma pot ajuta cu o consultatie in privinta unui teren revendicat in intravilanul satului Sibiselul Vechi, comuna Beriu, judetul Hunedoara.
Pentru inceput specific ca terenul in litigiu a aprtinut incintei fostului C.A.P. din localitate.La data desfintarii acestuia un cetatean din localitate, care nu avea terenuri mostenite de la parinti, a cumparat unul dintre cele doua grajduri. Terenul aferent incintei C.A.P. i-a fost atribuit apoi de comisie, (1,2 ha!) pentru motivul ca a cumparat acel grajd. Terenul apartinand socrului meu, Ionascu Ilie, mostenire de la paritii sai, inscris in C.F.nr.754 nr.top.622 si 893/1 si C.F. nr.1729 nr.top.891 si 893/2, in suprafata totala de 4300 mp(0.43 ha) este situat in incinta C.A.P., in parcela atribuita numitului Uratu Ion si fratilor sai care au cumparat grajdul respectiv, demolat partial ulterior de catre acestia. Precizez ca terenul revendicat nu se suprapune in niciun fel cu grajdul numitilor, ci se afla la o distanta de aprox. 20 de m.Dupa desfintarea C.A.P., am solicitat terenul impreuna cu celelalte terenuri, raspunsul Primariei Beriu fiind ca momentan terenurile din incinta fostului C.A.P.Sibisel nu se masoara terenul intravilan, pentru cei aproximativ 10 proprietari care erau indreptatiti la acel teren (precizez ca printre acestia NU SE AFLAU membrii familiei Uratu, ei avand teren in cu totul alte parti, extravilan, si in nici un caz 1,2 ha intravilan). Intre timp, pe baza documentatiei trimise de Comisia locala de fond funciar Beriu, lui Uratu Ioan si familiei sale i-a fost eliberat titlul de proprietate nr. 47296/41 in 11.05.1998, cu toate ca terenurile erau cerute de fostii proprietari.Ulterior, pe baza acestui titlu de proprietate eliberat, numitul a inatbulat terenul respectiv, vechea carte funciara fiind anulata, si inscriind-ul intr-o noua carte funciara C.F. 20N.
Cu toate ca am avut cereri inregistrate la primarie, in care revendicam acel teren, la care am atasat si extrasele funciare aferente(C.F.nr.754 nr.top.622 si 893/1 si C.F. nr 1729 nr.top.891 si 893/2 care demonstrau apartenenta terenului respectiv inca de pe vremea Austro-Ungariei bunicilor nostrii), am fost nevoiti sa dam in judecata atat Primaria Beriu, cat si fam.Uratu pentru anularea partiala a titluilui de proprietate si atribuirea terenului care este mostenire de la bunicii nostri.
Instanta a cerut unui expert judiciar sa constate daca terenul in litigiu se suprapune peste terenul fam.Uratu, expert care a depus un raport de expertiza la 10.07.2009, completat la data de 28.09.2009 si la data de 11.01.2010 in care se arata ca o suprafata de 3153 de mp se suprapun pe terenul care este trecut in titlul de proprietate al lui Uratu ioan si familiei, si pe care acesta l-a intabulat, pe baza inproprietaririi date de Comisie.
Instanta se pronunta in data de 23.02.2010 si hotareste ca noi, mostenitorii acelui teren, respectiv Ioanscu Ilie, fiul lui Ionascu Ion, cel care figureaza ca proprietar in extrasele C.F. prezentate, datand din 1907, nu justificam „un interes legitim in promovarea prezentei actiuni, instanta nu va proceda la analizarea legalitatii emiterii Titlului de proprietate emis pe numele paratilor, nefiind indeplinite conditiile art.III ali. 2 din Legea nr.169/1997, si in consecinta va respinge actiunea. In baza art. 274 Cod procedura civila, instanta va OBLIGA RECLAMANTUL(sublinierea ne apartine!) sa plataesca paratului Uratu ioan 600 de lei cheltuieli de judecat, justificate cu chitanta nr.27/26.01.2010 in valoare de 600 de lei, onorariu avocat.”
Cu alte cuvinte, si cu pamantul luat si buni de plata, cu toate extrasele C.F. anexate si cu expertizele judiciare topografice facute!
Acum as dori un sfat la modalitatile de recurs, pentru ca se intelege ca nu renuntam atata timp cat avem perfecta dreptate!
Cum a putut fi cineva improprietarit in baza unei legi, cu 1,2 ha de teren intravilan, pentru ca a cumparat un grajd?
Va multumesc tuturor celor care ati citit aceasta doleanta si mai ales astept un sfat profesional din partea dumneavoastra!
Va multumesc anticipat, cu respect
ing. Mihut Nicolae (pentru conformitate, ginerele lui Ionascu Ilie, proprietarul de drept al terenului)

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din cele mentionate de catre dvs., se pare ca instanta nici nu a mai verificat fondul pretentiilor invocate de catre dvs., aceasta respingand actiunea in baza exceptiei lipsei de interes. In ce priveste recursul, in primul rand ar trebui verificate toate actele dvs. si toata situatia de fapt de catre un specialist pentru ca formularea sa cuprinda motive intemeiate care sa duca la admiterea recursului. Desigur, foarte important va fi si raspunsul Primariei la cererea dvs. de revendicare, raspuns care poate fi atacat in instanta de asemenea in cazul unui raspuns nefavorabil.
Relativ la procedura recursului, va aducem la cunostinta ca in conformitate cu Art. 304 din Codul de procedura civila, recursul poate avea ca motive:
1. cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;
2. cand hotararea s-a dat de alti judecatori decat cei care au luat parte la dezbaterea in fond a pricinii;
3. cand hotararea s-a dat cu incalcarea competentei altei instante;
4. cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti;
5. cand, prin hotararea data, instanta a incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art. 105 alin. 2;
6. daca instanta a acordat mai mult decat s-a cerut, ori ceea ce nu s-a cerut;
7. cand hotararea nu cuprinde motivele pe care se sprijina sau cand cuprinde motive contradictorii ori straine de natura pricinii;
8. cand instanta, interpretand gresit actul juridic dedus judecatii, a schimbat natura ori intelesul lamurit si vadit neindoielnic al acestuia;
9. cand hotararea pronuntata este lipsita de temei legal ori a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a legii;

Totusi, avand in vedere ca hotararea instantei de fond se ataca in mod direct cu recurs, atunci este incident si Art. 304^1 din Codul de procedura civila, articol care prevede ca „Recursul declarat impotriva unei hotarari care, potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel nu este limitat la motivele de casare prevazute in art. 304, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele.”

Prin urmare, prin recursul formulat, va trebui sa atacati nelegalitatea hotararii pronuntate de catre judecatorie, cu aratarea directa a actelor normative incalcate in speta raportate desigur la situatia dvs. de fapt.