DWQA Questionsstatutul traducatorului autorizat
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Stimate Domn Avocat Barcan,

Va scriu deoarece as avea nevoie de cateva informatii referitoare la statutul traducatorului autorizat. As dori sa stiu daca eu, in calitate de traducator autorizat de catre Ministerul Justitiei , as putea sa imi traduc singura documentele proprii (titluri de studiu, diplome) fara sa fie nevoie sa apelez la un alt traducator. In plus, as dori sa stiu daca traducerile efectuate de catre un traducator autorizat au vreo valoare legala fara legalizarea notariala. Asadar, este intotdeauna obligatoriu ca traducerile sa fie legalizate de catre notar?

Va multumesc anticipat!

Salutari cordiale,

RC

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din analiza legii nr. 36/1995 nu reiese o astfel de interdictie referitoare la traducerea propriilor acte. Insa, pentru a nu exista niciun dubiu, cel mai recomandat ar fi sa luati legatura si cu cei de la Ministerul Justitiei cu privire la aceasta problema.

In legatura cu legalizarea, trebuie sa aveti in vedere ca traducerea actelor nu este acelasi lucru cu legalizarea, intrucat legalizarea constitutie o metoda de acordare a unor efecte juridice. In ce priveste obligativitatea, teoretic nu este nevoie de fiecare data, insa trebuie verificat in concret situatia.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!