DWQA QuestionsStabilirea paternitatii ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu o lamurire si cu un sfat. Am un baietel in varsta de 4 ani din afara casatoriei, pe care tatal nu l-a recunoscut si nici nu l-a intretinut. Acum doi ani am solicitat ajutorul unui avocat pentru a intenta actiune pentru stabilirea paterniatii si mi s-a spus ca nu mai pot face nimic pentru ca a trecut termenul in care puteam intenta actiunea. As vrea sa stiu daca acum, avand in vedere modificarile din Codul familiei pot intenta actiunea pt stabilirea paternitatii? Cineva mi-a spus ca nu pot face nimic pentru ca am nascut inainte de intrarea in vigoare a legii. Este adevarat? Cand va deveni major, copilul poate cere stabilirea paternitatii?
Va multumesc frumos!!!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

In situatia actiuala, actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama in termen de 1 an de la nasterea copilului. Acest termen poate sa curga si de la data la care pretinsul tata nu a mai acordat intretinere (de ex.) copilului, deci daca se face dovada ca a convietuit cu reclamanta sau s-a interesat de acest copil sau a sprijinit mama cu bani si alte foloase pentru cresterea acestuia.
Potrivit art. 60 alin. 4 din Codul familiei actiune copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia, deci el poate oricind sa solicite stabilirea paternitatii.