DWQA Questionsspeta contractul de vanzare-cumparare comerciala
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Prin sentinta civila a judecatoriei S2 Bucuresti s-a admis actiunea formulata de reclamanta(vanzatorul) impotriva paratei(cumparatorul) prin care aceasta din urma a fost condamnata la plata pretului contractului de vanzare-cumparare a unor obiecte de arta,a dobanzii legale stabilite prin contract si a cheltuielilor de judecata.
in motivarea,instanta de fond a retinut ca intre parti nu s-a semnat nici un contract (instrumentum probationis) dar ca la dosar se afla un e-mail,fara semnatura electronica,primit de catre reclamanta de la parata,care cuprinde o oferta fara acceptare,adica o comanda a obiectelor de arta nominalizare. intre partinu s-a emis factura. de asemenea,din expertiza dispusa de instanta si executata in contabilitatea paratei s-a constatat ca,la data primirii e-mailului,s-au inregistrat numai data si destinatarul e-mailului in evidentele contabile ale acesteia,deci incomplet fata de prevederile legii.
pentru calculul cuantumului dobanzii instanta a luat in considerare valoarea fixa de 6% pe an.
impotriva instantei s-a declarat apel,considerandu-se ca fiind nelegala si netemeinica.
intai,in motivarea apelului parata-apelanta-cumparatoare a argumentat ca,intre parti nu a existat nicioadata o intelegere deoarece nu s-a incheiat nici un act scris.
apoi,potrivit prevederilor art 1081 si 1082 c.civ.dobanda legala se datoreaza numai in prezenta unei conventii scrise intre parti,ori intre ea si reclamanta-intimata-vanzatoare nici macar nu a existat o intelegere tacita.
Mai mult,dobanda legala curge de la data punerii in intarziere,iar aceasta nu a fost notificata. Asadar,acordarea de catre instanta de fond a dobanzii pe perioada scursa de la livrarea marfii si pana la introducerea cererii de chemare in judecata nu este legala deoarece contravine art.1079 c.civ.
si mai mult,apelanta a aratat ca instanta a aplicat gresit cuantumul dobanzii legale,stabilindu-l la 6%/an deoarece acest mod de calcul este permis numai in comertul international,cifra neputand fi aplicabila si in cel intern.

In final,fata de toate de mai sus,s-a argumentat ca instanta de fond si-a intemeiat in mod gresit sentinta pe art 43cod comercial,deoarece chiar daca aceeasi instanta judeca din punct de vedere al competentei functionale si cererile civile si cele comerciale,prezentul litigiu nu are caracter comercial,art 43 si in general codul comercial nefiind aplicabile obiectului litigiului si deoarece lipseste conventia scrisa expresa a partilor,astfel ca ea in cel mai rau caz datoreaza dobanzi numai de la data exigibilitatii,conform art 1081 c.civ.

In aparare,reclamanta considera intemeiata sentinta instantei de fond si aplicabil art 43c.com. Arata ca a primit din partea paratei o comanda ferma si imediata (fara acceptare),probata prin e-mail,ceea ce tine lor de conventie in dreptul comercial.Mai mult,caracterul litigiului este unul comercial.
Cat despre dobanda legala aceasta curge fara sa fie nevoie de punere in intarziere.

Care va fi solutia pentru fiecare punct argumentat de parata-cumparatoare??? (ROG CATEVA IDEI)
Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Va trebui sa aveti in vedere principiul consensualitatii contractelor, inscrisurile ce pot fi considerate ca probe in drept comercial, principiul curgerii dobanzii si cuantumului acesteia in dreptul comercial, precum si calificarea a unui litigiu ca civil sau comercial dupa calitatea partilor (art. 3/4 din Codul comercial).