DWQA QuestionsSpeta CEDO
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Dnul Fanatikov este editorul si redactorul-sef al unui saptamanal (Vivand-Scandal) din Molozest, capitala statului Vivandia. In statul Vivandia, majoritatea populatiei este de religie finisana. Statul Vivandia este membru al Consiliului Europei si parte la Conventia Europeana a drepturilor omului din ianuarie 2002. Insula Barilla este teritoriu apartinator de statul Vivandia, situata in Oceanul Indian, la o distanta de 4000 km. Cu privire la aceasta insula, Vivandia a facut declaratia prevazuta de art. 56 din Conventie. In insula Barilla, cetatenii de religie finisana sunt in minoritate, majoritatea populatiei avand religia barillana, derivata din religia budista.

Publicatia condusa de dl. Fanatikov are o filiala si in insula Barilla. In ziar (ambele editii), apare un articol al unui ziarist, angajat al ziarului, in care, dupa ce sunt mentionate pericolul integrismului religios finisan si un act terorist sangeros savarsit de membri ai acestei religii, sunt criticate autoritatile statului pentru violarea drepturilor omului, pentru situatia politica generala si sunt chemati muncitorii si studentii la o greva generala si la o rezistenta generala in strada.

In insula Barilla, ca urmare a articolului publicat in ziar, guvernatorul dispune confiscarea ziarului, dar autoritatile locale (dl. Spagheroni, primarul orasului Dolmio, singurul oras de pe insula si capitala acesteia) autorizeaza o demonstratie a asociatiei Uniunea pentru Eliberarea Barillei care militeaza pentru independenta insulei. Demonstratia antiguvernamentala are ca scop contestarea dominatiei minoritatii de religie finisana. Guvernatorul dispune interzicerea demonstratiei, dar aceasta are totusi loc, a treia zi dupa aparitia articolului. Printr-o decizie de urgenta, procurorul (numit de guvernator si supus autoritatii acestuia) dispune arestarea primarului si a sefului asociatiei Uniunea pentru Eliberarea Barillei.

In timpul demonstratiei, au loc violente impotriva unor trecatori apartinand minoritatii finisane. A.B. este ucis si C.D. grav ranit.

In Molozest, printr-o hotarare judecatoreasca adoptata prin procedura de urgenta, respectivul numar al saptamanalului este confiscat. De asemenea, dl. Fanatikov, in calitate de editor si redactor-sef, este trimis in judecata de urgenta si condamnat penal de o curte de siguranta a statului, infiintata ad-hoc, pentru incitare la ura si ostilitate, la inchisoare si amenda penala. Autorul articolului, dl. Borozov, este si el arestat si condamnat la inchisoare.

Fanatikov si Borozov fac plangeri impotriva masurii de confiscare a ziarului si apel impotriva hotararii de condamnare penala. Instantele resping plangerile, ded asemenea apelurile sunt respinse. In cursul anului 2003, se deruleaza si procedurile de recurs initiate impotriva hotararilor de condamnare. Curtea de Apel respinge recursurile, iar dreptul la recurs in privinta masurilor de confiscare este refuzat.

Fanatikov si Borozov sesizeaza, la 7 ianuarie 2004 Curtea Europeana a Drepturilor Omului. De asemenea, parintii lui A.B. si C.D. fac o plangere la CEDO impotriva statului Vivandia. Curtea declara cererile admisibile.

Intrebari:

1. Care sunt articolele din Conventia Europeana a Drepturilor Omului pe care si-ar putea intemeia reclamantii cererile adresata Curtii? Argumentati.

2. Cum ati argumenta pe fond, daca ati fi avocatul lui Fanatikov si Borozov?

3. Cum s-ar putea apara statul Vivandia in privinta plangerilor parintilor lui A.B. si a lui C.D?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Aceasta speta este intr-adevar una destul de complicata si care necesita o analiza amanuntita. Totusi, pentru a rezolva aceasta speta va trebui verificata Conventia Europeana a Drepturilor Omului, intrucat sunt incalcate mai multe articole reglementate de catre aceasta (cele mai grave fiind cele legate de domeniul penal). Motivarea in fond se va baza desigur pe incalcarea articolelor, fapt ce presupune o analiza a fiecarui articol si raportarea sa la situatia de fapt. O sursa importanta pentru informare puteti gasi pe situl http://www.echr.coe.int , situl Curtii Europene a Drepturilor Omului.