DWQA Questionssomer angajat cu contract pe perioada nedeterminata,la mai mult de 50 km de domiciliu
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Am si eu o intrebare:daca un somer s-a angajat la o societate,situata la peste 50 km de domiciliul sau(contract pe per. nedeterminata) nu ar trebui sa primeasca de la stat cele 2 salarii de instalare sau cum se numesc? A fost instiintat doar ca primeste pana in mai cand expira somajul,30% din val. indemnizatiei de somaj,insa nimic ref. la cele 2 sal min /economie ref. la distanta.
Nu era un art. in legea somajului,ref. la acest lucru sau ma insel?
Multumesc pentru timpul D-voastra!

Cu stima,

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Trebuie sa aveti in vedere dispozitiile legii nr. 76/2002:

Art. 74. – Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare neimpozabila, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara in vigoare la data acordarii.

Art. 75. – Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu nivelul a 7 salarii minime brute pe tara in vigoare la data instalarii.

Prin urmare, daca indepliniti conditiile de mai sus, puteti beneficia de primele de instalare. Prima de instalare o reprezinta cele doua salarii, insa aceste salarii au fost diminuate cu 15% conform Legii nr. 118/2010.