DWQA Questionssomatie de plata de la ANAF pentru contributie de asigurari sociale de sanatate datorate de pers.care realizeaza venituri din activitati independente
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am primit de 2.08.2013 o somatie de plata de la ANAF pentru o datorie in cuantum de 900 lei reprezentand cod 111. Contrib. de asigurari sociale de sanatate datorate de pers.care realizeaza venituri din activitati independente calculate astfel 25.02.2011 cuantumul sumei datorate este 75 lei, la 25.03.2011 cuantumul sumei datorate este tot 75 lei si tot asa pana la data de 25.01.2012.La final trag linie si sunt somata ca am de plata 900 lei si daca in termen de 15 zile nu achit datoria ma vor executa silit!Adica au adunat in fiecare luna acei 75 de lei datorie initiala. Aceasta somatie nu este semnata de nimeni si nici nu are vreo ?tampila a unitatii emitente.
Anterior acestei somatii, mai precis acum o saptamana, am primit o alta hartie tot de la ANAF, de data aceasta semnata si parafata, numita Decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii unde fac un calcul complet diferit dar pe care oricum nu l-am priceput pornind din data 26.02.2011 pana la 9.07.2013 data cand emit hartia si la final le iese 384 lei!
Mentionez ca activitatea desfasurata independent a fost cea de operator sondaje de opinie, fiind nevoita ca la 40 de ani sa bat din usa in usa ca sa ma pot intretine si sa nu raman restanta la banci si alegand sa nu plec in strainatate asa cum au facut multi colegi ai mei, dupa ce guvernul ne-a taiat salariile in 2010.
Vreau sa stiu ce sanse am sa castig un proces atat cu ANAF cat si cu Casa de sanatate unde sunt contributor deja, fiind angajata cu norma intreaga, culmea chiar in sistemul de sanatate, si unde angajatorul vireaza lunar contributia mea.Contributia este o obligatie?Daca eu eram datoare la CAS cum de mi-am platit cele doua concedii medicale in regim de urgenta (adica 100%), unul la jumatatea lui 2012 si altul in martie 2013?
ANAF avea datoria ca la incheierea anului fiscal 2011 sa ma anunte ca eu figurez cu o datorie catre dumnealor?
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat competent deoarece nu intentionez sa ma las jecmanita de statul roman.
Multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Contributia este obligatorie intr-adevar, insa trebuie sa aveti in vedere ca aceste adrese emise de ANAF nu sunt in totalitate corecte. Ca atare, indicat este sa faceti dvs. calculele dvs. si sa observati daca cele precizate de ANAF sunt in concordanta cu adevarul. In caz contrar, va trebui sa contestati acele somatii direct in instanta. Sanse de reusita exista daca calculele lor nu sunt corecte!

Cu stima,
Echipa CJO.ro