DWQA QuestionsSomatie CAS ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am primit acum cateva zile o somatie de la CAS Teleorman insotita de un titlu executoriu in care se precizeaza ca trebuie sa platesc o suma calculata pentru anii 2004-2008 care mi-a fost stabilita din oficiu aceasta reprezentand obligatii fiscale catre FNUASS.Tin sa precizez ca nu am avut incheiat niciodata un contract cu CNAS nu am lucrat nici o data cu contract de munca in schimb am avut deschis o asociatie familila din august 2004 si pana in martie 2006.
va rog daca puteti sa-mi dati un sfat.Va multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Persoanele fizice care sunt membri ai asociaţiilor familiale au calitatea de angajat propriu. Aceasta înseamnă că au dreptul de a fi asiguraţi în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, al asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de legile care reglementează aceste domenii. Situația se datorează faptului că ați făcut parte din asociația familială. Aceasta este o obligație legală stipulată în art. 208 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care prevăd că „asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii și funcționează ca un sistem unitar”.
Totuși, în situația în care apreciați că măsura dispusă este nelegală, atunci puteți formula contestație împotriva titlului executor.