DWQA Questionssomaj fost angajat firma in insolventa?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Firma la care am lucrat a inceput demersurile de a intra in insolventa in urma cu un an.Dupa un an judecatorul sindic a hotarat intrarea in insolventa si numirea unui executor.Eu am fost concediat .mergind sa depun actele pentru somaj am aflat ca pentru ultimul am nu au fost depuse statele de plata si declaratiile .M-am adresat executorului pentru a face acest lucru stiind ca doar el mai are acest drept.Acesta mi-a spus ca nu are nici un document contabil din aceasta perioada si nu poate.Am facut o cerere catre judecatorul sindic care mia comunicat acelasi lucru.Unde trebuie sa ma adresez pentru a putea beneficia de somaj pentru ca in ultimele 24 luni doar pentru 11 luni am documentele depuse.Fostul administrator este cetatean strain .Firma de contabilitate care facea aceste declaratii a reziliat contractul cu firma in momentul introducerii in instanta a cererii de intrare in insolventa.

9 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Printr-o cerere tocmai in dosarul de faliment al societatii foste angajatoare, de pe rolul Tribunalului unde se afla sediul societatii. Dosarul in care si dvs. sunteti creditor. Desigur ca important este si stadiul dosarului, insa in cazul in care exista si alte infractiuni, puteti face chiar o plangere penala impotriva administratorului. incercati sa luati legatura si cu lichidatorul in ce priveste atragerea raspunderii administratorului, intrucat si cuvantul lichidatorului are importanta in dosar.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In situatia in care firma a fost introdusa in faliment, atunci s-a dispus numirea unui lichidator. Acel lichidator reprezinta interesele societatii in toata perioada falimentului. Prin urmare, cel mai indicat ar fi sa luati legatura cu acesta si chiar cu firma de contabilitate, explicandu-le situatia dvs.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Am luat legatura si cu lichidatorul si cu judecatorul sindic.Acestia au spus ca nu ma pot ajuta pentru ca nu exista la dosar aceste documente.In aceasta situatie ce pot sa fac?Pot sa dau in judecata fostul administrator?

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Incercati totusi sa luati legatura cu firma de contabilitate. Acestia ar trebui sa aiba in continuare actele contabile, iar in caz contrar sa va precizeze daca le-au predat societatii sau nu.
Totusi, nu ar trebui sa aveti probleme in ce priveste somajul deoarece trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
„ART. 17
(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care
se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:

a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;

b) le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca
reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
d) a expirat durata pentru care militarii au fost angajati pe baza de contract sau li s-a desfacut contractul din motive
neimputabile lor;
e) le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate
potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de
munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
h) le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a
acestora, potrivit legii;
i) ABROGAT
j) reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au
fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul
acestora;
k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile. ”

Daca conditiile acestea sunt indeplinite, atunci dvs. beneficiati de somaj.
Daca se pune problema nedepunerii situatiilor, atunci sunt aplicabile urmatoarele dispozitii din legea 76/2002:
„ART. 31
(1) Termenul de depunere a declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj constituie si termen de plata.
(2) In caz de neplata a contributiilor datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, se aplica reglementarile legale privind executarea creantelor bugetare. ”
Prin urmare, daca declaratiile nu au fost depuse, atunci trebuie intreprinsa o executare silita de catre autoritatile statale.

Mai mult, conform art. 34 din Legea 76/2002, „(2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj si se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.” Prin urmare, daca firma este in insolventa inca de peste un an, atunci e indeplinita si conditia stagiului de cotizare.”

Concluzionand, nu ar trebui sa aveti probleme in ce priveste dosarul pentru somaj. Mai mult, incercati sa luati legatura si cu cei de la AJOFM – Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca – de care apartineti.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

intrarea in insolventa a fost dispusa in data de 30.03.2010.cererea de intrare in insolventa a fost depusa in data de 05.05.2009.pentru aceasta perioada nu exista nici un document.pentru perioada aprilie 2009-martie 2010 nu au fost depuse declaratiile.Cei de la AJOFM au spus ca fara acestea stagiul meu de cotizare luat in calcul in ultimele 24 luni cat am fost angajat la aceasta firma ete de 11 luni.In luna mai 2009 firma de contabilitate a reziliat contractul.Cine trebuie tras la raspundere pentru acest lucru.Fostul administrator este cetatean strain ,acesta plecand dupa depunerea cererii de intrare in insolventa.