DWQA QuestionsSolutionare dosar de obligare la plata despagubiri ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Va rog din suflet sa ma ajutati fiindca sunt disperata si nu stiu ce sa fac.
Prietenul meu a incheiat pe 18.11.2006, cu COSMOTE, un contract de prestare servicii de telefonie mobila pe care, na mai avand bani, nu l-a mai platit ramanand cu 2 facturi sestante din data de 19.12.2006 si 19.01.2007 in valoare totala de 133,89 lei.
In decembrie 2009 a primit de la SC MARS COLLECTION SRL, cu sediul in constanta, o incercare de conciliere directa in privinta litigiului precizat mai sus emisa pe data de 9.12.2009.
Acestia solicitau plata urmatoarelor sume „urmare a cesiunii intervenite intre aceasta societate si SC Cosmote Romanian Mobile Telecommunications SA”:
– 133,89 lei reprezentand pretul neachitat al serviciilor de telefonie mobila;
– 705,56 lei reprezentand penalitati de 0,5% pentru fiecare zi de intarziere aferente sumei de mai sus;
– 108,71 lei reprezentand „daune interese rezultate din incetarea contractului inainte de” (fraza terminandu-se aici, documentul fiind redactat probabil gresit);
– 59,5 cheltuieli aferente prezentei concilieri.
Acestia au precizat ca la acea data sunt inca dispusi sa negocieze valoarea penalitatilor sau sa esaloneze plata acestora, facilitati care insa nu vor mai fi – sub nici o forma – acordate dupa sesizarea instantelor judecatoresti.
Deoarece nu avea bani, nu a luat legatura cu societatea de recuperari si nu a platit aceste sume.
Acum o saptamana a primit o citatie emisa pe 05.02.2010 prin care este chemat in instanta la Judecatoria Constanta, pe 3 martie 2010, in caz de neprezentare judecata facandu-se in lipsa. La aceasta citatie a primit anexata si cererea de chemare in judecata civila emisa de societatea SC MARS Collection SRL in care se cere sa se dispuna in sensul obligarii paratului la plata urmatoarelor sume:
– 133,89 lei reprezentand pret al serviciilor de telefonie mobila prestate in baza contractului incheiat cu cedenta SC Cosmote Romanian Mobile Telecommunications SA;
– cheltuielile de judecata aferente prezentei cauze, constand in taxa de timbru, timbru judiciar si onorariu avocat.
Mentionez ca prietenul meu este student si nu are bani sa mearga in constanta pentru a se prezenta la proces. De asemenea nu detine niciun bun pe numele lui, niciun fel de proprietate.
Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa faca, daca se mai poate evita procesul. Plata sumei solicitate (133,89 lei) in contul societatii SC MARS Collection SRL poate lasa procesul fara obiect si nu va mai fi nevoie sa se prezinte la proces? In acest caz vor mai trebui platite si cheltuieli de judecata? Aproximativ la ce valoare s-ar putea ridica acestea?
Ce se intampla daca este obligat sa plateasca o suma mai mare (ca cea solicitata in conciliere) si nu are cum sa plateasca? Ce actiuni se pot lua impotriva lui?
Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie facut pentru a rezolva aceasta problema cat mai repede posibil si fara a plati sume uriase de care nu poate sa faca rost.
In citatie mai era precizat ca cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata are obligatia de a depune intampinare. Care este scopul acesteia? Ce trebuie precizat in ea si ce documente trebuiesc anexate?
Va rog, daca puteti, sa imi raspundeti cat mai repede posibil deoarece mai este putin timp pana la data procesului.
Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In situatia dvs. exista 2 posibilitati:
1. sa achitati debitul solicitat (Atentie! debitul din cererea de chemare in judecata nu cel de pe citatie – pentru ca mai mult ca sigur ca vi s-au solicitat si penalitatile).
2. sa nu achitati debitul. situatie in care va exista o hotarare impotriva prietenului dvs. Cu aceasta hotarare, firma respectiva poate dispune executarea silita prin executarea mobiliara, imobiliara sau poprire. In cazul in care domnul respectiv nu are bunuri mobile sau imobile, salariu sau conturi in banca, atunci executarea se va opri intrucat nu exista bunuri care sa fie executate.
In ce priveste intampinarea, Codul de procedura civila prevede:
Art. 115
Intampinarea va cuprinde:
1. exceptiile de procedura ce paratul ridica la cererea reclamantului;
2. raspunsul la toate capetele de fapt si de drept ale cererii;
3. dovezile cu care se apara impotriva fiecarui capat din cerere; cand va cere dovada cu martori, paratul va arata numele si locuinta lor;
4. Semnatura.
Art. 116
La intampinare se vor alatura atatea copii de pe intampinare cati reclamanti sunt; de asemenea se va alatura acelasi numar de copii certificate de pe inscrisurile pe care se sprijina, mai mult un rand de copii pentru instanta. Daca mai multi reclamanti au un singur reprezentant, sau un reclamant sta in judecata in mai multe calitati juridice, se va depune la dosar pentru aceste parti cate o singura copie.
Art. 117
Cand sunt mai multi parati, ei pot raspunde toti impreuna sau numai o parte din ei, printr-o singura intampinare.
Art. 118
Intampinarea este obligatorie, afara de cazurile in care legea prevede in mod expres altfel.
Alin. 2 abrogat, Legea nr. 219/2005
In cazul in care paratul nu este reprezentat sau asistat de avocat, presedintele ii va pune in vedere, la prima zi de infatisare, sa arate exceptiile, dovezile si toate mijloacele sale de aparare despre care se va face vorbire in incheierea de sedinta; instanta va acorda, la cerere, un termen pentru pregatirea apararii si depunerea intampinarii.