DWQA Questionssocietatea poate fi actionata in instanta pentru o greseala care nu ii apartine?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In anul 2004 societatea la care lucrez a incheiat un contract de inchiriere pe o perioada de 5 ani,valoarea chiriei fiind de 7000 lei lunar indexabila trimestrial cu rata inflatiei.In anul 2005 si 2008 s-au incheiat acte aditionale in care era stipulat ca „valoarea chiriei este de 7000 lei lunar indexabila trimestrial cu rata inflatiei”.
Pe parcursul derularii contractului am primit,acceptat si achitat facturile de indexare a chiriei(pentru fiecare trimestru baza de calcul a fost de 7000 lei).
In martie 2010 am primit o cerere de conciliere directa pe motiv ca:
-in urma unui control al Curtii de Conturi s-a constatat ca prevederile contractului privind indexarea trimestriala au fost aplicate eronat,rezultand un prejudiciu de 80.000 lei (calculat pentru perioada 2004-2009),pentru care Curtea de Conturi a lasat masura de „reglementarea situatiei”.
Drept pentru care societatea in cauza ,considera ca avem o datorie de 80.000 lei pentru care suntem somati sa o achitam,in caz contrar vom fi action

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Dvs. ati mentionat: „Contractul de inchiriere include o clauza de reziliere a contractului „neacceptarea indexarii chiriei”.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
-perioada de prescriptie este de 3 ani,cel mult se pot indrepta impotriva societatii noastre pe anii 2007-2009,este corect?
-din actele aditionale incheiate in 2005 si 2008 am inteles de fapt ca societatea in cauza ne-a pretins ca si chirie si in anul 2008 suma de 7000 lei lunar indexabila,este adevarat?
-ne pot actiona in instanta pentru o interpretare gresita care le apartine?”

1. Termenul de prescriptie este de 3 ani si se calculeaza cu 3 ani in urma fata de data introducerii actiunii.
2. Din cele mentionate anterior de catre dvs., se pare ca prin actele aditionale a fost mentionata aceeasi clauza.
3. Apreciez ca nu, intrucat in situatia in care dvs. v-ati respectat toate obligatiile contractuale, atunci inseamna ca nu aveti ce sa le datorati in plus. Daca societatea de stat respectiva a facut anumite greseli din culpa sa ca urmare a incheierii unui contract, acest fapt nu inseamna ca dvs. ca cocontractant al societatii respective, va faceti vinovat de pierderea suferita de catre societatea de stat. Dvs. ati putea fi vinovata daca ati facut abstractie de la o norma legala care impunea o alta indexare in situatia contractului incheiat de dvs. cu societatea respectiva.