DWQA QuestionsSocial: ajutoare si beneficii + recuperare copil
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua, fost detinut, fara loc de munca, fara locuinta, fara nici-un venit, as dori informatii si indrumari in legatura cu:
1.- loc de munca sau somaj,
– curs de calificare gratuit’
– ce ajutoare sau beneficii pot primi.
2. In timpul detentiei sotia a nascut un copil pe care l-a abandonat in maternitate, declarand ca tatal este necunoscut:
– cum imi pot recupera copilul. Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Cel mai recomandat ar fi sa mergeti la cei de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca de care apartineti, la Agentia din raza domiciliului dvs. Alternativ, outeti verifica si situl Ministerului Muncii.
2. In ce priveste copilul, situatia este ceva mai dificila intrucat mai intai trebuie sa aflati ce-i cu copilul respectiv, iar ulterior fiind aplicabile dispozitiile urmatoare din Codul familiei:

Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Indicat ar fi ca in acest caz sa mergeti sa discutati si cu cei de la Autoritatea tutelara de care apartineti pentru mai multe indrumari.