DWQA Questionssindicat reprezentativ la nivel de unitate ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara . Sindicatul din care fac parte, sa-l denumim X, are o sentinta civila definitiva de reprezentativitate la nivel de unitate, respectiv la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate; acest fapt nu inseamna ca sindicatul este reprezentativ si la nivelul caselor teritoriale de asigurari de sanatate? Sindicatul de care va vorbesc are sediul la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sector 3, Bucuresti, are un numar de membrii in Bucuresti, la sediul central si are un numar de membrii si in casele teritoriale, fara sa existe la nivelul caselor teritoriale organizatii sindicale cu personalitate juridica.
1.Deci, Sindicatul X are reprezentativitate la nivel de unitate, adica la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a caselor teritoriale de asigurari de sanatate, nu-i asa?
2.Iar contractul colectiv de munca se negociaza la nivel de unitate sau la nivel de grupuri de unitati?
3.In cazul in care Sindicatul X nu ar avea reprezentativitate (sentinta sa civila ar fi atacata cu recurs) ar putea participa la negocieri Federatia la care este afiliat Sindicatul X?
Va multumesc anticipat pentru ajutor, va doresc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Raspunsul este da, intrucat conform art. 18 din Legea 130/1996. „(2) In mod corespunzator, organizatiile sindicale reprezentative la nivelul ramurilor sunt reprezentative si la nivelul grupurilor de unitati in care au organizatii sindicale proprii.”. Deci, daca Sindicatul are reprezentativitate la nivelul CNAS, atunci are reprezentativitate si la nivelul grupurilor de unitari in care au organizatii sindicale proprii.
Daca, Sindicatul are reprezentativitate la nivel nationa, atunci au reprezentativitate si la nivelul ramurilor si al grupurilor de unitati in care au organizatii componente de tip federativ.”

2. Conform ART. 10:
(1) Contractele colective de munca se pot incheia la nivelul unitatilor, ramurilor de activitate si la nivel national.
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si la nivelul unor grupuri de societati comerciale si regii
autonome, denumite in continuare grupuri de unitati.”

Deci, se pot incheia si la nivel de grupuri de unitati insa, trebuie sa aveti in vedere ca in conformitate cu art. 3, negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie.

3. Conform art. 18, (1) Organizatiile sindicale reprezentative la nivel national sunt reprezentative si la nivelul ramurilor si al grupurilor de unitati in care au organizatii componente de tip federativ. Sunt, de asemenea, reprezentative si federatiile sindicale care indeplinesc conditiile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. b). ”

Astfel, doar daca federatia are statut legal de federatie sindicala, independenta organizatorica si patrimoniala si are, cumulat, un numar de membri cel putin egal cu 7% din efectivul salariatilor din ramura respectiva, atunci federatia poate participa la negocierea in ce priveste grupul de unitati.