DWQA QuestionsSFAT PARTAJ
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In speranta ca veti primi acest mail si totodata veti reusi sa-mi si dati si un raspuns, incep prin a va spune „povestea mea”….
Numele meu este Georgiana Iancu, am 30 de ani, divortata din anul 2009 (fara copii) si as avea si eu o problema. De anul trecut ma aflu in proces de partaj cu fostul sot, partaj facut pe cateva bunuri mobile dobandite in timpul casatoriei si 2 credite la bancile ING si BRD (de fapt aceste contracte de credit sunt refinantari), datorii cu care fostul meu sot a intrat in casatoria noastra… eu stiind doar de o singura datorie a acestuia catre banci…
Acum sa va explic putin cu aceste credite ……
In timpul casatoriei (in perioada 2007-2009) fostul sot a solicitat de la ING si BRD credite pentru a-si acoperi alte sume de bani datorate bancilor ING si Volksbank), pe care dansul le-a contractat inainte de casatorie (credite facute in anul 2002 si anul 2005).
Pe contractul de la ING (facut fara acordul meu si despre care eu am aflat in momentul in care fostul sot mi-a intentat procesul de partaj) se mentioneaza ca a fost facut expres in vederea refinantarii unor credite datorate de acesta in anul 2002 si anul 2005, pe celalalt contractat de la BRD, nu (fiind trecut- credit de nevoi personale, de care am stiut si am fost de acord). La 2 zile dupa contractarea creditului de la BRD, banii au fost retrasi de la banca de fostul sot, in vederea achitarii integrale a diferentei de bani ramasa de achitat la Volksbank pentru un credit din anul 2005, existand de altfel si o cerere de rambursare a diferentei ramase de achitat, solicitata de fostul sot in perioada contractarii imprumutului.
Cat de cat sper ca v-ati lamurit putin cu privire la aceste sume de bani….
In perioada cat am fost casatoriti am locuit la parintii fostului sot, dar doar cateva luni datorita neintelegerilor cu acestia ce existau inca din prima zi de casatorie, pe urma ne-am mutat in casa parintilor mei mai mult de 1 an si jumatate, perioada in care noi nu am achitat nici o factura la vreo utilitate (curent electric, apa, cablu, etc…) sau chirie (suma de bani achitata de fostul sot parintilor mei pentru cheltuielile lunare sau altceva), dimpotriva parintii mei ne-au sustinut mereu.
Fostul sot pe langa faptul ca doreste ca eu sa obtina in instanta despagubiri cu privire la unele imbunatatiri facute de catre el in casa parintilor mei (zugravit, schimbat intrerupatoare, pardosit, etc…. desi in momentul in care noi ne-am mutat la dansii etajul casei era zugravit in totalitate si locuibil.
In ceea ce priveste bunurile dobandite in timpul casatoriei, eu nu doresc nimic din ceea ce am dobandit impreuna, nu am cerut in instanta contravaloarea chiriei pe care acesta ar fi trebuit sa o achite parintilor mei, nu am cerut nimic, sperand ca totusi va fi om si ne vom intelege pana la urma….. insa…
In ceea ce priveste procesul incep sa ma ingrijorez de situatie din ce in ce mai rau…
Instanta nu doar ca a inclus in masa partajabila aceste 2 credite facute in timpul casatoriei, ci si ii acorda un drept de creanta in favoarea lui cu privire la acele imbunatatiri de care face el referire, iar mie mi-a fost respinsa cererea de a solicita bancilor date cu privire la aceste credite.
In prezent s-a facut deja expertiza a doua oara de catre o dna. expert contabil, urmatorul termen al procesului fiind pe 19.11.2010.
Ceea ce doresc eu de la dumneavoastra este sa imi dati si mie un sfat cu privire la ce ar mai fi de facut…

Cu deosebita stima,
Georgiana Iancu

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Situatie este destul de sensibila, mai ales ca cele doua credite au fost incluse in masa partajabila. Trebuia sa va opuneti cu privire la includerea in masa partajabila asupra creditelor de care nu stiati daca acestea nu au fost folosite efectiv in cadrul relatiilor de casatorie. Daca acestea au fost folosite avand in vedere casatoria Dvs., atunci acestea trebuiesc incluse.
In ce priveste situatia actuala, nu va pot oferi un sfat concret intrucat trebuie verificata intreg dosarul de la inceput si pana in prezent. Ce va pot recomanda este sa cititi cu foarte mare atentie raportul de expertiza iar daca aveti obiectii cu privire la acesta, sa le formulati. In solutia ei, instanta va tine cont de acest raport, astfel ca este foarte important pentru Dvs. ca raportul sa fie favorabil.
Important este si ce anume doriti dvs. de la acest partaj, pentru a stabili ce e de facut. Insa, la momentul actual important este ce se prevede in raportul de expertiza.