DWQA Questionsse poate strica un act vanzare cumparare realizat intre parinti si copii?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Ma numesc G.I., sunt din Bucuresti, casatorit , am doi copii, si eu si sotia suntem pensionari. Am urmatoarea problema pentru care sper sa-mi dati un sfat:anul trecut in luna mai 2009, eu si sotia am decis sa facem act vanzare cumparare asupra unui apartament proprietate personala fetei noastre si respectiv ginerelui nostru. In contract nu am trecut nici o clauza considerand ca pot sa am incredere in ei. In ceea ce priveste plata se spune in contract:” noi G.D. si G.R. , declaram ca am cumparat de la parinti, respectiv socrii, … in conditiile aratate si cu pretul de 48 700 lei, pe care l-am achitat astazi, data autentificarii contractului,…”. Intelegerea noastra insa a fost verbala ca in decurs de un an sa ne dea suma mentionata. Ei si-au luat acest angajament de fata cu un martor (martor care a asistat si la semnarea actului de vanzare cumparare).Problema este ca nici dupa un an, nu ne-au dat acesti bani, iar ginerele a zis sa ne luam gandul ca el nu intentioneaza sa ne dea acesti bani si ne vorbeste foarte urat si ne jigneste. Am vorbit si cu fata si ne-a zis ca si cu ea a inceput sa se poarte urat si ca ar vrea sa divorteze dar nu poate ca nu vrea sa ne aduca noua suparari. Intrebarea noastra este daca putem strica acest act, mai ales ca fata a zis ca este de acord sa dea declaratie pentru cele scrise mai sus si este de acord sa ne dea apartamentul inapoi si avem si martorul care este dispus sa dea si el declaratie. Problema este ginerele care nu vrea sa renunte la partea lui asa cun ne spune mereu. Noi nu vrem ca el sa aibe vreun drept la acest apartament si vrem ca fata sa nu mai stea legata de el din cauza acestui apartament. Daca se poate strica actul, va rugam sa ne spuneti ce trebuie sa facem, care este primul pas care trebuie facut, unde trebuie sa ne adresam si in conditiile in cere ginerele se opune dar nu are bani si nici servici la ora actuala credeti ca avem sanse sa terminam cat mai repede? Va multumim anticipat pentru raspuns.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Ar trebui sa introduceti o cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare pentru neindeplinirea obligatiei de plata. Aveti avantaje de partea Dvs. insa si dezavantaje mai ales daca contractul de vanzare cumparare a fost incheiat in forma autentica.

O alta varianta, ar fi pe calea partajului in urma unui eventual dosar de divort in care fiica Dvs. ar solicita casa in integralitate.

In principiu aceasta actiune se introduce la judecatorie din punct de vedere material, iar din punct de vedere teritorial la instanta in circumscriptia careia se afla apartamentul.

Nu are nicio importanta daca ginerele se opune sau nu are servici sau nu. Dosarul va dura o perioada, insa intr-un final instanta va fi cea care va decide asupra desfiintarii sau nu a contractului de vanzare-cumparare.