DWQA QuestionsSe poate anula o somatie fiscala?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am cumparat o dacie in „89,pe care am vandut-o in „95,in targul de masini. Dar in „94 m-am mutat din localitatea natala,stabilindu-ma la aprox.30km distanta,unde am casa si masina pe numele meu. Zilele trecute,am primit de la administratia fiscala din orasul natal,DUPA 16ANI,o somatie de plata pt un mijloc de transport si acasa si titlu executoriu de oprire pe salariu la serviciu . Mentionez ca locuiesc la aceeasi adresa de 16ani,am acelasi serviciu de 10ani si nu am primit nimic in aceasta perioada.De ce nu m-au cautat pana acum?Am omis sa va spun ca in aceasta somatie figurez cu un debit de 7mil.vechi(3mil.taxe+4mil.dobanzi si penalizari) din …ATENTIE…periada 2001-2010 martie. Cum pot contracara aceasta actiune,mai ales ca saptamana viitoare se cal culeaza in contabilitate salariile si mi s-a dat termen pana luni 05.07. sa rezolv situatia,altfel mi se opreste din salariu?Va multumesc anticipat pt atentie!

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va precizez si dispozitiile legale din Codul de procedura fiscala:

” Art. 88 – Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Art. 89 – Întreruperea şi suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale
(1) Termenele prevăzute la art. 88 se întrerup şi se suspendă în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea şi suspendarea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune potrivit dreptului comun.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale se suspendă pe perioada cuprinsă între momentul începerii inspecţiei fiscale şi momentul emiterii deciziei de impunere ca urmare a efectuării inspecţiei fiscale.
Art. 90 – Efectul împlinirii termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale
Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale, va proceda la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanţă fiscală. „

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Auto era cu nr vechi,fara carte de identitate,am facut numai un act de mana in targul auto,am nr si seria certificatului de inmatriculare,nu erau pe atunci in targuri cu acte de vanzare-cumparare ca acum.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Problema se ridica intrucat nu ati radiat masina in tot acest timp. Totusi, puteti face contestatie la executare cel putin din punct de vedere al prescriptiei. Astfel, administratia financiara nu va poate imputa datorii fiscale ce depasesc 5 ani. Mai mult, ar fi bine sa indicati si aspectul ca aceasta masina ati instrainat-o mai demult. Eventual puteti ataca si titlul in baza careia a fost emisa somatia pe baza legii 554/2004 a contenciosului administrativ, intrucat si data la care a fost emis acesta conteaza.