DWQA Questionsschita gresit facuta
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Acum cativa ani cand vecinul meu si-a facut pt prima oara cartea funciara si intabularea, cel care s-a ocupat cu masuratorile nu a respectat haturile marcate clar cu gard la acea vreme ci a preferat sa se lipeasca cu punctele de schita mea (luind niste coordonate din cadastru, coordonate ce nu bat cu realitatea, probabil au fost erori la schita mea care nu coincide intrutotu cu gardurile, are abateri in favoarea sau in defavoarea mea pe unele locuri). Acum cand am vrut sa fac intabularea casei proaspat contruite si a terenului, mi-au dat respingere la cadastru pe motiv ca terenul se suprapune cu a vecinului.
Ce pot face eu acum? Va rog sa-mi spuneti daca pot contesta cumva schita vecinului facuta de acel om autorizat, pe motiv ca nu a respectat realitatea de la acea vreme din teren, ca nu am fost informata la acea vreme ca o bucata din terenul vecinului urmeaza sa fie in curtea mea. Mentionez ca la acea vreme exista gard de lemn cu fundatie intre noi vecinii iar vecinului i se facea pentru prima data o schita cadastrala pentru a i se stabili forma terenului. Suprafata de teren a vecinului a iesit oricum mai mare decat in acte, ca si la mine dealtfel. Am incercat sa vorbesc cu vecinul sa rezolvam aceasta situatie dar nu se poate comunica in nici un fel cu el. Ce pot face eu in aceasta situatie sa repar greseala facuta de casatrasul ce i-a facut lucrarea vecinului?
Eu am caminele de apa si canal construite langa gard (erau si la acea vreme). Acum o parte din ele figureaza pe schita vecinului.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. va rog sa-mi spuneti exact ce sa fac.
va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un raspuns.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In cazul dvs. va trebui facuta o comparatie de titluri, mai exact a schitelor acestora pentru a verifica daca intr-adevar cadastrul facut de persoana autorizata vecinului este conform schitelor. In cazul in care nu va intelegeti cu vecinul, va trebui sa mergeti pe calea instantei, respectiv o actiune de rectificare (modificare) a cartii funciare, instanta urmand sa verifice daca cadastrul este intocmit cum trebuie sau nu. O alta varianta ar fi sa atacati decizia de respingere a celor de la Cartea funciara cu privire la intabulare si cadastru, iar o alta optiune ar fi o eventuala actiune in granituire care sa stabileasca hotarele proprietatilor.