DWQA Questionsschimbare nume la infiere
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

in cazul unui minor la care nu este trecut numele tatalui in certificatul de nastere si este infiat, prin modificarea numelui se modifica si tatal in certificatul de nastere?

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Conform legii nr. 273/2004 privind adoptia, in art. 59 se prevede ca: „(5) Pe baza hotararii judecatoresti irevocabile de incuviintare a adoptiei, serviciul de stare civila competent intocmeste, in conditiile legii, un nou act de nastere al copilului, in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii sai firesti. Vechiul act de nastere se va pastra, mentionandu-se pe marginea acestuia intocmirea noului act.”

Prin urmare, raspunsul poate fi afirmativ daca exista adoptatori mama si tata.

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA si URGENTA[/link]

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

multumesc pentru raspuns ,am uitat sa mentionez faptul ca doar tatal aa adoptat copilu mama fiind aceeasi de la nastere, acum, in noul certifiacat de nastere numele copilul este acelasi cu numele tatalui adoptiv, dar in dreptul tatalui in certificatl de nastere nou nu este nimeni. este posibil asa ceva, si daca nu cum a fost schimbat numele copiluli si ce drepturi are?

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Avand in vedere ca se intocmeste un nou certificat de nastere, atunci in dreptul tatalui ar trebui sa apara tatal adoptator. Apreciez ca este o eroare si ar trebui sa vad adresati autoritatii locale care a eliberat certificatul de nastere. Recomandat ar fi sa luati legatura cu institutia pentru indreptarea erorii intrucat existenta doar a aceluiasi nume nu face o dovada concreta a legaturii dintre adoptator si adoptat. Aceasta concluzie reiese tocmai din aspectul ca la adoptie se intocmeste un nou certificat de nastere care contine ca parinti, persoanele adoptatoare.

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA si URGENTA[/link]