DWQA Questionsschimbare nume de familie
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

nefiind casatorita cu tatal copilului am acceptat ca baiatul meu sa poarte numele tatalui intrucat locuiam impreuna si urma sa ne casatorim. la 10 luni de la nastere relatia noastra s-a destramat si vreau sa-mi retrag acordul dat la declararea copilului de a purta numele de familie al tatalui. Va rog sa-mi spuneti daca pot face acest lucru. multumesc!

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,
Nu aveti sanse de reusita, deoarece nu exista un motiv intemeiat pentru schimbarea numelui copilului. Faptul ca poarta numele tatalui nu face ca acesta sa aiba vreun drept in plus asupra copilului, ci doar ca este un copil recunoscut.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Actul normativ il reprezinta OG nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice.

Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa trebuie sa depuna o cerere motivata si insotita de urmatoarele acte:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila;
– un exemplar al Monitorului Oficial, Partea a III a in care a fost publicat extras din cererea de schimbare a numelui;
– copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in situatia in care parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copiilor lor minori, precum si atunci cand cererea de schimbare a numelui este facuta, pentru minori si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca, de catre tutore;
– certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care le considera necesare pentru motivarea cererii sale.

In concluzie, in cazul dvs., fara acordul tatalui, dat in forma autentica, alaturi de celelalte documente enumerate, nu veti putea depune dosarul in vederea obtinerii schimbarii, pe cale administrativa, a numelui de familie al copilului.

Av. Paula Nedelcu