DWQA Questionsschimbare custodie?rautate?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna Ziua,
In anul 2006 am divortat de el si copilul mi-a fost incredintat mie prin hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila , iar ex-ul fiind obligat la plata pensiei alimentare in cuantum de 25% din venitul lunar pina cind copilul va implini virsta de 18 ani.Mentionez faptul ca in momentul divortului copilul avea virsta de 10 ani si in acest caz a fost chemat in instanta si intrebat cu cine vrea sa ramina si a declarat ca ramine cu mine–fapt concretizat si cu autoritatea tutelara.De atunci si pina in prezent tatal nu s-a interesat de starea copilului, nu a contribuit la cresterea si educarea minorului, formarea lui ca individ pentru societate , iar din 2007 cu aproximatie a sistat plata pensiei alimentare–fapt pentru care a fost chemat in instanta pentru neplata pensiei alimentare cit si pentru recalcularea ei din momentul divortului .S-a deschis un cont unde sa depuna suma stabilita prin lege ,dar el a refuzat,Judecatoria unde s-a desfacut casatoria a facut demersurile ca plata pensiei a

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Art. 44 din Codul familiei prevede: ” In cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit virsta de patrusprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.
Modificarea masurilor luate potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (1) si (2) se va face cu paza cerintelor prevazute de acele dispozitii.”
Celelalte articole privesc in general obligatia de intretinere. Conform spuselor dvs., consider ca acesta a actionat in instanta intrucat ar dori plata unei indemnizatii mai mici. Desi ar putea cere marirea acesti pensii de intretinere, nu cred ca face obiectul cererii dansului.
Din punctul meu de vedere situatia este clara, netrebuind sa va faceti probleme in ce priveste incredintarea copilului. Sunt sigur ca acesta va ramane la dvs. indiferent de orice actiune se introduce. Faptul ca acesta si-a neglijat copilul, nedorind a cunoaste macar situatia acestuia, nu poate influenta instanta in alt mod decat cel normal.
Desi obiectul principal al cererii de chemare in judecata banuiesc ca ar fi legat de pensia de intretinere (raportat la temeiul de drept invocat), totusi aceasta cerere trebuie verificata de catre un specialist. Doar dupa verificarea intregii cereri de chemare in judecata se poate stabili concret obiectul acesteia si ce se urmareste de catre reclamant. Daca tot ce doreste e micsorarea pensiei alimentare, ramane la latitudinea dvs. daca sa interveniti in proces sau nu (avand in vedere ca oricum nu a platit nimic pana acum). Luand in considerare ca nu a platit din 2007 puteati sa fi introdus si o plangere penala pentru abandon de familiei (dar presupun ca nu ati dorti sa va complicati). Daca prin cerere se ridica probleme legate de incredintare sau alte aspecte, atunci parerea mea este ca ar trebui sa interveniti in proces.