DWQA QuestionsSantaj ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am o sora, care este victima a unui santaj.
A cunoscut un tip, acum doi ani pe net, dupa ce au vorbit o perioada pe net si la telefon, s-a dovedit, ca respectivul este de fapt un detinut.
Atunci sora mea nu a mai vorbit cu el.
Anul trecut respectivul a sunat-o pe motiv ca detine un memoricad cu poze cu ea si ca il va da in schimbul unei sume de bani, cu care sa il ajute sa isi rezolve o problema in puscarie.
Sora mea i-a dat banii, dar respectivul nu i-a dat memoricardul.
In plus i-a trimis mesaje pe telefon de amenintare, ca daca nu il ajuta cu bani si daca se duce la politie ii va pune pe prietenii lui de afara sa o bata si va avea probleme.
Intrebarea mea este, cum, sa procedeze, poate sa puna la dispozitia parchetului cartela telefonului pe care are salvate mesajele de amenintare si santaj, precum si numele persoanelor in conturile carora a depus bani.
Dorim doar, sa recupereze politia memeoricadrul respectiv, daca el exista sau nu si sa nu aiba probleme sora mea cu respectivul, daca se duce la parchet.
Respectivul sustine, ca in martie, cand se va elibera din penitenciar va veni , sa ii aduca personal cardul respectiv, dar nu putem conta pe asta si in plus ii este teama, sa se intalneasca cu el si pina in martie ii tot cere bani.
Va rog, sa imi spuneti, cum se poate proceda, din cate stiu eu la santaj instanta se autosesizeaza, s-ar putea, sa trimitem in atentia parchetului cartela telefonica ca sa se vada fapta de santaj?
Multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cazul dvs. cel mai recomandat ar fi sa faceti o plangere penala impotriva respectivului, privind santajarea si/sau amenintarea. Politia (si nici instanta) nu se autosesizeaza cu privire la santaj, motiv pentru care dvs. trebuie sa intreprindeti caile legale in acest sens. In plangere penala trebuie sa mentionati exact cum s-a intamplat totul si toate faptele cum s-au desfasurat ele. Va puteti folosi de orice proba pentru a dovedi cele mentionate de catre dvs., insa nu cred ca veti putea preda cartela telefonica.