DWQA QuestionsSalut, as dori sa aflu daca pot inregistra un automobil in Romania (am cetatenie romana dar nu am domiciliu in Romania) si care sunt conditiile p/u al folosi in Moldova. Merci mult ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago
1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Inmatricularea poate fi de mai multe feluri si anume:
definitiva – care se poate face persoanelor fizice si juridice Romane care isi au sediu (domiciliul) definitiv in Romania,
temporara – care se face persoanelor fizice si juridice rezidente in Romania (cu viza de rezidenta sau sedere temporara in tara, precum si reprezentantelor firmelor straine in Romania) si care este valabila numai in perioada rezidentei, expirarea acesteia implicind automat si o noua inmatriculare. In aceasta categorie sint incluse si achizitiile de vehicule din import in sistem de leasing extern pentru care se intocmesc documente vamale temporare.
provizorie – care se face pe o perioada scurta de timp (30 zile), pentru a avea timpul necesar intocmirii tuturor formalitatilor legale privind inmatricularea. Aceasta nu se prelungeste si nu se acorda decit o singura data la schimbarea proprietarului, expirarea ducind la interdictia circulatiei pe drumurile publice pina la definitivarea uneia din modalitatile de inmatriculare precedente.
In ce priveste inmatricularea temporara, acest tip de inmatriculare se efectueaza doar pentru persoanele fizice care au domiciliul in strainatate si resedinta in Romania sau pentru persoanele juridice care importa temporar astfel de vehicule asa cum am mentionat si anterior.
Documente necesare in momentul prezentarii la Politie:
Cartea de identitate a vehiculului avand aplicata folia de secretizare (original si copie) (se ia de la RAR)
Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare. Fisa de inmatriculare trebuie semnata de proprietar
Copia tichetului de asigurare
Copia documentului de proprietate (factura, contract de vanzare si cumparare, etc), certificatul si placile cu numere de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, daca vehiculul a intrat pe roti in tara.
Dovada de plata a taxei de inmatriculare (C.E.C., trezorerie) – chitanta sau ordin de plata
Chitanta de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare
Documentul de identitate al solicitantului (original si copie);
Certificatul de autenticitate sau, dupa caz, nota de identificare;
Chitanta sau declaratia vamala de import temporar (copie legalizata avand aplicat timbrul sec al notarului). In locul acestui document, pentru un singur vehicul cu masa totala maxima mai mica de 3.500 kg, se poate depune un certificat de inmatriculare permanenta sau temporara strain, al carui titular este persoana care solicita inmatricularea in Romania. Pentru strainii studenti in Romania certificatul de inmatriculare trebuie sa fie emis in tara in care isi au domiciliul.
Contravaloarea placilor cu numere de inmatriculare
In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
In ce priveste conditiile in Moldova, ar trebui verificate normele de acolo cu privire la autovehicule. Exista posibilitatea ca Moldova sa solicite inmatricularea masinii acolo intrucat in Romania se poate inmatricula doar temporar.