DWQA QuestionsSalariati firma in insolventa ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,
Firma la care lucrez v-a intra in insolventa. Intrebarea mea este : cu restul de salariatii care au mai ramas in firma ce se va intampla? Noi care inca mai lucram si care dupa numirea unui nou administrator poate vom mai lucra o perioada , vom beneficia de somaj

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Prin Legea nr. 200/2006 a fost constituit Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, prin care „se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa” (art. 2 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale). Astfel, salariile dvs. vor fi achitate din fondul de garantare.
In ce priveste somajul, veti beneficia de acesta daca indeplinit conditiile prevazute de Legea 76/2002 (art. 16):
Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii mai mici decat indemnizatia de somaj ce I s-ar cuveni potrivit conform Legii 76/2002; >>>aici va incadrati dvs.<<< b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar; c) ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia; d) au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala, conform legii; e) straini care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania, conform legii; f) nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie.