DWQA QuestionsReziliere contract ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Am incheiat un contract de credit cu o banca, dar aceasta a incalcat mai multe din clauzele contractului (chiar de la inceput), fapt recunoscut verbal chiar de catre functionarii bancii. Deoarece relatia contractuala dintre mine si banca a continuat in aceasta directie, dupa ce am incercat prin diverse cereri ramase fara raspuns sa mi se explice ce a determinat aparitia evenimentelor nedorite, m-am hotarat sa reziliez contractul. Pentru ca nu exista decat clauze de reziliere din punctul de vedere al bancii, am inaintat o cerere catre aceasta, in vederea incheierii pe cale amiabila a acestui contract; si aceasta a ramas fara raspuns. Precizez ca termenul legal de raspuns pentru toate cererile a fost depasit cu mult.
Avand in vedere cele prezentate, va rog sa ma sprijiniti cu cateva sugestii de natura juridica, pentru a ma orienta in multitudinea de legi. As dori sa stiu in ce temei juridic as putea actiona in instanta banca pentru nerespectarea clauzelor contractuale si ce referinta juridica mi-ati putea indica pentru a putea intelege legalitatea unor tranzactii neautorizate de mine, efectuate de catre banca in conturile mele. Exista o parte a legislatiei care se refera la accesul la conturile bancare, etc, sau sunt doar norme interne?
Va multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand va trebui sa cititi cu atentie contractul de credit incheiat cu banca, fiecare clauza fiind importanta iar in cazul dvs. va trebui sa puneti accent pe clauzele de reziliere. Baza juridica in care puteti actiona banca este chiar contractul incheiat cu aceasta, contract guvernat de principiul de drept civil prevazut in art. 969 din Codul civil: „Conventiile legale facute au putere intre parti”. Mai mult, v-ati putea baza si pe art. 1020 „Conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a societatilor de servicii de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.” , precum si pe alte reglementari specifice in materie. In ce priveste actiunile si activitatile bancilor, puteti verifica OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea creditului, Ordonanta care reglementeaza onditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a societatilor de servicii de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare.