DWQA Questionsretragerea marturiei
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

In urma cu putin timp am fost martor intr-un proces pentru stabilirea tutelei asupra unei batrane care sta pe acelasi etaj cu mine. Familia sa cauta prin bloc martori pentru a demonstra ca este incapabila sa se intretina. M-am oferit, desi le-am spus ca nu o cunosc foarte bine, vazand-o doar pe holul blocului, deci nu as avea prea multe de spus. Din marturia mea, la ‘indrumarea’ unui procuror chitit sa o scoata nebuna, a reiesit insa ca femeia, intr-adevar cam ciudata, ar fi nebuna si incapabila sa se intretina.

In plus, la infatisare, familia nu mi-a prezentat prea multa incredere. Iar avocatul a rasuflat usurat la final ca am cedat si le-am dat aparent ce voiau.

Nu stiu cata insemnatate are declaratia unui vecin in stabilirea tutelei, dar tot as vrea sa imi repar prostia. Macar sa nu fiu partas la o posibila frauda. Exista posibilitatea sa imi retrag marturia? Daca da, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In situatia in care procesul nu s-a terminat, atunci puteti retrage marturia. In caz contrar, aceasta nu se mai poate retrage, din pacate trebuind sa fi refuzat depunerea unei marturii.

Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca marturia s-ar putea retrage daca era mincinoasa. Astfel, conform Codului penal:

Art. 260. – Marturia mincinoasa
Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia.
Daca retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispozitiile alin. 1 – 3 se aplica în mod corespunzator si expertului sau interpretului.

In ce priveste consecintele, atat timp cat Dvs. ati precizat doar ce cunosteati si ati fost de buna credinta, apreciez ca nu aveti cum sa fiti partas la o frauda.

CJO.ro va recomanda [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=3a772cc14&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.mygreencity.ro%2Flanding_p.php]case pt. vremuri de criza[/link], [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=698c81532&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.bestjobs.ro%2F]bestjobs[/link] si [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=ba6c35713&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.tjobs.ro%2Fpromovare-cv.html]joburi in strainatate[/link]