DWQA QuestionsRetragere din societate ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

doresc sa ies dintr-o firma (cabinet stomatologic)in care eu si sotul meu detinem 50%, restul de 50% este detinut de un medic cu care suntem asociati. Din diverse motive am dori sa renuntam la parteneriat (eu si sotul) si am vrea sa stim daca se poate face ceva fara acordul medicului. Va multumesc anticipat

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Situatia dvs. este reglementata de art. 226 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale. In acest articol se prevede:

„Art. 226

(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.”