DWQA QuestionsRestituire fonduri dupa declaratie pe propria raspundere
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In urma cu o luna sau doua, am aplicat la un proiect pe fonduri europene in calitate de cursant. Proiectul contine o mobilitate de lucru in Italia, iar eu le-am zis ca exista sanse mari sa nu vin, cu toate ca as fi vrut sa iau parte in proiect. Cu toate astea, m-au pus sa semnez o declaratie pe propria raspundere ca sunt disponibil pentru mobilitate. Din motive personale nu mai doresc sa iau parte la mobilitate, si i-am instiintat in ultima perioada ca nu exista sanse sa vin, iar ei m-au chemat la prima sedinta, unde managerul de proiect, care este un cetatean italian, mi-a zis ca daca nu vin, trebuie sa le restituez suma pe care ar fi platit-o daca as fi venit si care ar fi fost rambursata de catre Uniunea Europeana. Prin urmare ei ma obliga prin acea semnatura fie sa vin fie sa platesc banii, care sunt o suma pe care nu mi-o permit. Mentionez ca in acel contract, care este sub forma unei declaratii pe propria raspundere, nu era inclusa o clauza care sa-mi spuna ca daca nu merg, sunt obligat sa platesc banii. Prin urmare, eu am semnat fara sa fiu informat in legatura cu acea clauza. Din cate stiu eu, si din cate mi-au confirmat un amic care este avocat si o prietena care este studenta la drept, si careia i-a confirmat si profesoara de drept international, atunci cand o parte ofera un contract, trebuie sa informeze partea care semneaza despre penalitati si plati daca nu este respectat contractul. Declaratia pe care am semnat-o si sunt in posesia unei copii a acestei declaratii anterior semnate, nu contine nici o clauza prin care trebuie sa restitui suma iar eu am semnat-o fara sa fi fost informat verbal sau in scris intr-un contract in prealabil. Vreau sa stiu daca au dreptul de a-mi solicita suma daca nu merg in stagiul de mobilitate, in cazul in care nu m-au informat despre clauza penalitatilor pe care ar fi trebuit sa le platesc daca nu vin, in momentul semnarii declaratiei in calitate de contract.
Mentionez ca cetateanul italian a incercat prin anumite minciuni, pe care le-a contrazis singur sa ma faca sa vin, iar eu am inregistrat tot ce a spus, inclusiv faptul ca au fost oferite niste confirmari pentru semnare cursantilor, care au fost instruiti sa semneze pe data de 26 03 2013 cu data interviului care a fost cu o luna in urma. Asta mi se pare ilegal. Vreau sa stiu o opinie si cum sa actionez.
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara!

Principial, din cele precizate de catre dvs., nu se poate pune in discutia o raspundere a dvs. contractuala, de indata ce nu ati semnat niciun contract. Insa, situatia trebuie verificata in concret de catre un avocat.

Cu stima,
Av. Cristian Barcan
avocat@cjo.ro